Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise zahájila s osmi členskými státy řízení o porušení Smlouvy/evropského práva v oblasti podpory produkce elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Své závazky nedodržela ani Česká republika. Ta spolu s dalšími třemi zeměmi (Itálie, Polsko, Velká Británie) nedodala Evropské komisi zprávu o pokroku ve využívání elektřiny z obnovitelných zdrojů. Další čtyři členské státy a Itálie nezavedly podle Komise dostatečná opatření k zajištění odpovídající podpory obnovitelných zdrojů elektrické energie.

Na téma jezů na Labi bylo již mnoho napsáno, prodebatováno i odvysíláno. Bohužel odpovědí ochránců přírody bylo jen zvyšování počtu ohrožených druhů živočichů v závislosti na stoupajícím počtu měsíců od povodní v roce 2002. Máme povodeň novou. Doufám, že ochránci přírody tentokrát vezmou projekty obou jezů na Labi a porovnají jimi předpokládané nejvyšší hladiny se stavem při současném průtoku Labe. Vyhodnocení této situace bude jistě dobrým základem pro řešení problému výstavby jezů.
Míla Urban, Říčany

Brno a Jihomoravský kraj pokračují v utváření Středoevropského regionu CENTROPE, který sdružuje Vídeň, Dolní Rakousko, Burgenland, kraje Jihomoravský, Bratislavský, Trnavský, komitáty Györ - Mason - Sopron a města Bratislava, Brno, Eisenstadt, Györ, Sopron, St. Pölten, Szombathely a Trnava.
Nedávné setkání na vídeňské radnici otevřelo diskuzi například na téma doprava, trh práce, média a životní prostředí.
"Středoevropský region má pro Brno zcela zásadní význam. Můžeme využívat zkušenosti sousedních států a společně vystupovat například v dopravních a ekologických projektech, které jsou klíčovým prvkem naší spolupráce," řekl primátor Richard Svoboda.
Vídeňská konference tvoří závěr úspěšné první fáze, která byla nastartována na podzim roku 2003 v Kittsee. Na základě společné agendy se budou v nadcházejících letech iniciovat projekty v oblasti hospodářství a inovací, infrastruktury a ekologie, pracovního trhu a kvalifikace a cestovního ruchu.

Myslíte si, že orchideje jsou rostliny rostoucí jen v tropických pralesech nebo exotické květy, které můžete koupit v květinářství ? Pak by jste měli navštívit výstavu v Městském muzeu ve Skutči, které na fotografiích bratří Čestmíra a Petra Floránů naše domácí druhy orchidejí. Některé z nich nejsou svými květy tak zajímavé jako jejich tropické příbuzné, přesto patří k našim nejzajímavějším a nejkrásnějším rostlinám. Tyto rostliny patřící do čeledi vstavačovité (lat. Orchideaceae) jsou skutečně nejohroženějšími druhy naší květeny. Většina zástupců této čeledi totiž žije v symbióze s mikroskopickými houbami, které žijí v jejich kořenovém systému. Právě tyto houby jsou velmi citlivé jako změny životního prostředí a pokud se změní jejich životní podmínky rychle hynou a s nimi i jejich hostitelská rostlina. Pokud si nechcete nechat utéct tuto křehkou krásu spěchejte. Výstava končí již 17. dubna. Muzeum je otevřené denně od 9:00 do 12:00 hodin. Ve všední dny i odpoledne od 13:00 do 16:00 hodin.

Novela zákona o obchodování s emisemi by měla českým firmám umožnit od roku 2008 investovat do zlepšení ovzduší i v cizích zemích. Normu, jež byla navržena v souladu s naplňováním mezinárodní dohody o snižování emisí, by ji měl na nadcházející schůzi podle doporučení svých výborů schválit po Poslanecké sněmovně také Senát.
Novela by například umožnila velkým znečišťovatelům ovzduší z ČR investovat v zahraničí a body si započítat v České republice.

Do systému společnosti Eko-Kom bylo koncem roku 2005 zapojeno zhruba 5250 obcí, tj. domovní odpad mělo možnost třídit více než 96 % populace. Dnes jej však třídí zhruba dvě třetiny občanů, každý okolo 36 kg odpadu. "I když se třídění odpadu u nás pomalu stává běžnou záležitostí, mnoho lidí si říká, zda má smysl třídit. Zajímá je, jak celý proces třídění a recyklace funguje, co se z vytříděného odpadu vyrábí. Chtějí slyšet, že jejich spolupráce na tomto systému je důležitá a má opravdu smysl," uvedla Mgr. Hana Hradecká, manažerka komunikace Eko-Kom, a. s. I to je záměr už třetí kampaně na třídění odpadu, kterou organizuje Eko-Kom. Letošní je originální tím, že jako první v ČR používá k přímé komunikaci se spotřebitelem nové pokladní pásy ve vybraných supermarketech. Nový komunikační nástroj tak oslovuje spotřebitele přímo v místě nákupu zboží v obalech, které se později stávají odpadem ke třídění.

Přijdou vám brožury o chovu domácích zvířat příliš drahé? Nevadí, kupte si sbírku zákonů. Pod č. 16/2006 v § 4 vyšel např. návod, jak ekologicky chovat králíky: "Chovní králíci se chovají ve skupinách tvořených samcem a několika samicemi, skupinou mladých králíků nebo skupinou králíků ve výkrmu. Králíkům se umožní přístup do výběhu." Zvlášť dojemná je pasáž o králičích porodních boxech nebo budnících. Podobně jsou pojednány i ryby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů