Pátek, 29. března 2024

Němci se dál snaží vyvézt odpad do Česka

Němci se dál snaží vyvézt odpad do Česka
Dovozy odpadu z Německa přes jihočeské hranice pokračují. Policisté s celníky zadrželi ve Strážném na Prachaticku německý kamión převážející směs rozdrcených plastů a papíru. Protože řidič neměl k nákladu potřebné doklady, policisté vrátili kamión do Německa.
"Vozidlo řídil americký občan. Náklad směřoval do Českých Budějovic," řekla včera mluvčí jihočeské cizinecké policie Anna Stloukalová.
Od začátku roku je to šestnáctý případ nelegálního dovozu odpadu do Česka přes přechod ve Strážném. V půlce února tam policisté zadrželi německý tahač s přívěsem plně naložený starými igelity. Řidič jej vezl údajně do Volar, kde se posléze podařilo objevit tři kontejnery se starým textilem a dalším odpadem.
Stovek tun odpadu z Německa se stále nemůže zbavit severočeská Libčeves. Na nelegální skládku se včera přijeli podívat členové komise pro životní prostředí Euroregionu Krušnohoří. Zástupci českých i německých úřadů se shodli, že v případě této skládky byl několikrát porušen zákon. Například německé ministerstvo nemělo povolit vývoz odpadu, protože firma neoznámila, jak bude zlikvidován.
Němci se snaží zbavit svých odpadků i jinak. Ministerstvo životního prostředí včera oznámilo, že nepovolí ve spalovně v pražských Malešicích zlikvidovat 80 tisíc tun tamního odpadu. "V tomto případě se jedná o dovoz k odstranění, nikoli využití, a ten zákon o odpadech zakazuje," sdělila mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Firma, která chtěla odpad do Malešic dovézt, se může odvolat. Konečné slovo by pak měl ministr.
Při rozhodování úřad podle Šůlové přihlédl k rozsudkům Evropského soudního dvora, které stanovují, jakou výhřevnost má mít odpad jako palivo. Ministerstvo zatím zamítlo všechny žádosti o dovoz odpadů ke spálení do českých spaloven komunálního odpadu. První se objevily v roce 2004 a směřovaly do liberecké spalovny. Kvůli odmítavému stanovisku k tehdejší žádosti je s ministerstvem v soudním sporu společnost Münchner Recycling.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů