Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové zakázali závody v CHKO Kokořínsko

Ekologové zakázali závody v CHKO Kokořínsko
ČESKÁ LÍPA - Mezinárodní závody v orientačním běhu Pražské Velikonoce zakázala na svém území Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Kokořínsko. Poblíž Dubé na Českolipsku mělo během příštího víkendu soupeřit až 700 orientačních běžců z 15 zemí. Rozhodnutí CHKO potvrdilo ministerstvo životního prostředí. Informuje o tom liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Opakují se tak dřívější spory mezi ochránci přírody a pořadateli závodů - orientačními běžci z pražského sportovního klubu Kotlářka. Ekologové už před dvěma lety jeden závod ukončili přímo na místě a další nepovolila Česká inspekce životního prostředí. "Hromadné sportovní závody na chráněném území na jaře nechceme. Ruší totiž ptáky v době hnízdění a další zvířata v době kladení mláďat," řekl MfD vedoucí správy CHKO Ladislav Pořízek.

Závody zakázali ekologové již v lednu. Orientační běžci se odvolali a na konci března závody definitivně zamítlo ministerstvo životního prostředí. Mezinárodní závody Pražské Velikonoce oblíbené především u běžců ze Skandinávie se uskuteční na náhradním místě v Selské rokli u Doks. Lokalita leží mimo chráněné území.

Sporem o pořádání závodů Kokořínsku se dlouhodobě zabývá Český svaz orientačního běhu. Vytvořil pracovní skupinu, jež se měla domluvit s ministerstvem životního prostředí. "Dva připravované dokumenty o úpravě vztahů mezi ochránci přírody a orientačními běžci ale ještě nevznikly," uvedl generální sekretář Českého svazu orientačního běhu Ivan Matějů.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů