Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hluk na hlavní ulici vyřeší až obchvat

Hluk na hlavní ulici vyřeší až obchvat

Vážné zdravotní následky hrozí obyvatelům Foerstrovy ulice. Ta je podle měření Státního zdravotního ústavu v noci nejhlučnější ulicí v zemi. Vinou nadměrného zatížení tak hrozí jejím obyvatelům zvýšený krevní tlak a stres. Úlevu slibuje obchvat, který však má být dokončen v roce 2008.

Olomouc - Už od roku 1994 sleduje Státní zdravotní ústav hlukovou zátěž ve dvaačtyřiceti vybraných lokalitách jednadvaceti měst republiky. Olomoucká Foerstrova ulice se už několik let drží v pomyslném žebříčku hodně vysoko a podle údajů za loňský rok patří k jedné z nejhorších adres v zemi. Přes den jí s téměř sedmdesáti třemi decibely patří druhá příčka a se šedesáti devíti decibely v noci dokonce tabulku vede. Lidé se tak musejí vyrovnávat s hlukem srovnatelným s hučením vysavače. "Už hodnotu šedesáti decibelů považuje mnoho zemí za nepřípustnou,"upozornila Kateřina Valešová ze Státního zdravotního ústavu. Nad touto hranicí však podle ní žije téměř čtvrtina evropské populace. Dlouhodobý pobyt v hlučném prostředí je přitom škodlivý zejména v noci. "Organismus vnímá zvukové vjemy i ve spánku, takže dochází k jeho trvalému zatěžování,"upozornila Valešová. Zvuk přibližujícího se nákladního auta je i během spánku identifikován jako nebezpečný a podvědomě dochází k aktivaci stresové reakce. "Hluk nad pětapadesát decibelů spolupůsobí na zvýšení krevního tlaku a tepové frekvence,"upozornila pracovnice Státního zdravotního ústavu. Zvyšováním hladiny krevního cukru, cholesterolu a kardiovaskulárními chorobami jsou ohroženi zejména starší lidé nebo občané pracující na směny.

Blízkost frekventované komunikace navíc sráží dolů ceny nemovitostí. "Zejména přízemní byty s okny do ulice jsou asi o patnáct procent levnější než ty v klidové zóně,"uvedl olomoucký realitní makléř Petr Vičar.

Jeho zkušenosti potvrzuje i obyvatelka Foerstrovy ulice Miluše Martínková. "Chtěla jsem prodat garsonku, a v porovnání s cenami stejně velkých bytů mi zájemci nabízeli o dost méně právě kvůli nevýhodné poloze,"uvedla.

Lidem z okolí hlučné silnice má ulevit nový obchvat, který spojí Slavonín s Křelovem. "Bude dostavěný za dva roky, potom by měl část tranzitní dopravy svést mimo střed města,"uvedl Vladimír Klein z Ředitelství silnic a dálnic Brno. Zároveň však připustil, že úplný odklon tranzitní dopravy je věcí daleké budoucnosti.

Ulice nejvíce zatížené hlukem (hodnoty v decibelech)

město ulice noční hodnoty denní hodnoty

Olomouc Foerstrova 69,0 72,8 Plzeň Klatovská 67,7 75,1 Praha Vršovická 66,4 71,5

HANA BROŽKOVÁ

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů