Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové zjistili tři vážné problémy v temelínské elektrárně

Ekologové zjistili tři vážné problémy v temelínské elektrárně

Občanská sdružení Jihočeské matky, Calla a Občanská Iniciativa pro ochranu životního prostředí tvrdí, že se jaderná elektrárna Temelín potýká s mnoha závažnými problémy. Podle nich se i ukazuje, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost řadu těchto záležitostí bagatelizuje a mlčky toleruje.

Organizace dnes na tiskové konferenci zveřejnily fotografie z Temelína, na kterých je zřetelná koroze v oblasti víka reaktoru. Poradce ministra životního prostředí Dalibor Stráský uvedl, že sdružení zjistila celkem tři vážné nedostatky.

Jedná se o urychlenou degradaci jaderného paliva, vypouštění tritia do životního prostředí a korozní napadení některých komponentů víka reaktorové nádoby na druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín.

"Myslím, že z těchto tří jmenovaných je nejzávažnější problém degradace jaderného paliva, neboť tam je ta souvislost s jadernou bezpečností bezprostřední. V nejnepříznivějším případě by mohlo docházet k problémům jak s regulací během normálního provozu, tak při havarijním odstavování reaktoru," dodal poradce.

Mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář popírá, že by o některých z těchto problémů elektrárna neinformovala. "Všechny tyto věci, nebo většinu z nich, lze najít na našich internetových stránkách. Informovali jsme o tom, že máme problémy s geometrií paliva. Provádíme od konce roku 2004 pravidelné testy. Zatím nám nic neukazuje, že bychom měli nějaké problémy spojené s tím, že bychom museli omezovat provoz elektrárny," řekl Nebesář.

Ano, snímky jsou autentické, ale nevypovídají nic o současném stavu reaktoru, říká předsedkyně Ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle ní není žádný důvod k obavám: "Ty fotografie jsou mediálně dozajista velmi přitažlivé, ale věcně nevypovídají o ničem. Protože ony nedokumentují stav toho zařízení. To je ukázka dokumentace těsně poté události, ale ten, kdo ty fotky publikoval, už nebyl natolik korektní, aby publikoval i fotografie po provedených nápravných opatřeních. A ta byla velmi důkladná."

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů