Čtvrtek, 28. března 2024

V Bělorusku se narodila první transgenní zvířata s lidskými geny

V Bělorusku se narodila první transgenní zvířata s lidskými geny
V biotechnologické laboratoři Běloruské národní akademie věd se narodily transgenní kozy. Do DNA kozích embryií byly implantovány lidské geny, do těla kozy se podařilo zavést 8 embryí modifikovaných tímto způsobem.

Z osmi zárodků se narodili dva kozli a jedna koza. Koza zemřela, kozli jsou v dobrém stavu a nevykazují příznaky nemoci nebo anomálie. Podle specialistů je získání geneticky modifikovaného samce desetkrát vzácnější než samic. Na projektu spolupracovali běloruští a ruští vědci po dobu 2,5 roku. Genetickou modifikaci zvířat musí ještě potvrdit rozborem DNA vzorků tkání ruští specialisté v Petrohradu s jedinou laboratoří na území Společenství nezávislých států s tímto zaměřením.

Podle ředitele institutu, akademika Ivana Šejka, bylo od počátku roku provedeno 80 složitých operací, při kterých bylo kozích zárodkům implantováno na 40 různých lidských genů. Laboratoř má k dispozici 200 koz. Rozpočet společného bělorusko-ruského projektu BelRosTransgen činí 50 mil. ruských rublů (40 mil. Kč), Rusko se na financování podílí 65 % a Bělorusko 35 %. Prostředky jsou již z 90 % využity a projekt skončí koncem roku 2006. Pokračování se plánuje v letech 2007-2010 s rozpočtem 10 mil. dolarů, jehož cílem bude získat mládě geneticky modifikovaných zvířat. Mléko potomka poslouží k výrobě preparátů na bázi laktoferinu (pro umělou dětskou výživu) a prourokinázy (k rozpuštění krevních sraženin).

Zdroj: Běloruská tisková agentura Belta

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů