Pátek, 29. března 2024

ČEZ chce větrné elektrárny za miliardy

ČEZ chce větrné elektrárny za miliardy
Elektrárenská společnost ČEZ chce ve velkém investovat do větrných elektráren. Do pořizování větrníků hodlá v příštích patnácti letech vložit až dvacet miliard korun.
"Za takové peníze by se daly pořídit až dvě stovky moderních větrníků," říká předseda Společnosti pro větrnou energii František Šustr. Dnes je v zemi jen kolem dvou desítek vrtulí, často zastaralých.
Zatím se ČEZ nechystá větrné elektrárny stavět, chce ale kupovat od developerů rozpracované projekty. "Prověříme hlavně možnost vstupu do projektu Větrného parku Chomutov, což je co do výkonu největší projekt v tak pokročilém stadiu přípravy v Evropě," řekl Josef Sedlák, ředitel firmy ČEZ Obnovitelné zdroje.
U Chomutova se chystá česko-britská firma Proventi stavět přes 80 větrníků za šest miliard korun. Projekt už získal souhlas Ministerstva životního prostředí, větrníky se tu mají roztočit během dvou let.
ČEZ nyní osloví investory do větrníků a vyzve je, aby mu své projekty nabídli ke koupi. Ohlas se dá těžko předvídat: "Máme zájem naše elektrárny provozovat sami, prodej ale předem nevylučuji - záleželo by na podmínkách," říká Alexandr Szotkowski z firmy Ventureal, která už provozuje menší větrný park u Znojma a stavbu dalších deseti vrtulí chystá.
ČEZ se investicemi do větrníků snaží vyjít vstříc požadavkům Evropské unie. Té se vláda zavázala, že do roku 2010 bude vyrábět osm procent energie z obnovitelných zdrojů - tedy z vody, větru, biomasy či bioplynu. "Pro zvyšování výkonu vodních elektráren u nás už velký prostor není, pro spalování biomasy zase není na trhu dost suroviny. Největší možnosti tedy vidíme v rozvoji větrných elektráren," vysvětluje ředitel Sedlák.
Státní energetická firma počítá i s růstem spalování biomasy. "Podmínkou ale je, že rolníci začnou pěstovat speciálních plodiny pro energetiku," říká Sedlák. Celkově chce ČEZ do výstavby zdrojů na "zelenou energii" dát do roku 2020 až 30 miliard korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů