Čtvrtek, 28. března 2024

Senát souhlasil s pěti miliardami na škody z povodní

Senát souhlasil s pěti miliardami na škody z povodní

Senát odsouhlasil uvolnění pěti miliard korun na krytí letošních povodňových škod. Návrh, který má uvolnění peněz umožnit, ve čtvrtek senátoři připojili k jiné předloze, kterou vracejí zpátky do Sněmovny.

PRAHA - S návrhem, jak získat pět miliard korun na odstranění povodňových škod, přišla původně vláda. Kvůli jeho rychlému projednání šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) minulý týden vyhlásil stav legislativní nouze. Ve čtvrtek dopoledne návrh podpořil rozpočtový výbor Sněmovny. Zákonodárci dolní komory o něm rozhodnou příští týden.

Poté, co by vládní návrhy projednala Sněmovna, by se kvůli nim ale musel na mimořádné schůzi sejít ještě Senát. Právě tomu se senátoři rozhodli předejít. Vládní návrh proto připojili ho k jinému zákonu souvisejícímu také s uvolněním peněz z Fondu národního majetku. Sněmovna se touto předlohou bude zabývat zřejmě na své dubnové schůzi. Pokud ji schválí i s příslušným senátním návrhem, bude k uvolnění peněz zbývat již jen podpis prezidenta Václava Klause.

Návrh počítá s tím, že stát peníze na odstranění povodňových škod získá z dividend firem ČEZ a Osinek a ze snížení základního kapitálu společnosti Osinek. Vláda plánuje, že díky účasti státu v obchodní společnosti ČEZ získá z dividend dvě miliardy korun, dalších 2,695 miliardy korun získá stejnou formou z Osinku. Snížením základního kapitálu společnosti Osinek získá zbývajících 305 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů