Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve zbrusu nové továrně na přepracování vyhořelého paliva v japonském Rokkašo už došlo k první nehodě. Během zkušebního provozu uniklo 40 litrů roztoku plutonia.
Podle dnešní zprávy japonské agentury Kjódo uniklo v továrně, která byla spuštěna 31. března (viz http://www.wisebrno.cz/index.php?p=clanek&id=133), nedošlo k žádném zranění a radioaktivní roztok byl zachycen havarijními systémy. Továrna v Rokkašo, jejíž vybudování stálo 21 miliard dolarů, měla přitom být nejmodernější chloubou japonského jaderného průmyslu.
Jedná se o další v sérii nehod, která otřásá důvěrou veřejnosti v bezpečnost a spolehlivost tamních elektráren a souvisejících provozů (viz též http://www.wisebrno.cz/index.php?p=clanek&id=130).

Vláda nerozhodla, jak rychle by měl stát v budoucnosti stavět dopravní sítě. Generální plán rozvoje dopravní infrastruktury, který počítá se třemi různými variantami intenzity výstavby, včera pouze vzala na vědomí. O tom, kolik peněz budou stát a další zdroje do infrastruktury směřovat, tak rozhodne až budoucí kabinet poté, co bude dokončeno posuzování vlivu strategie rozvoje dopravních sítí na životní prostředí. Podle materiálu bude na rozvoj dopravní infrastruktury do roku 2013 potřeba téměř bilión. V letech 2007 až 2013 bude na investice na silnicích, železnici, vodní cestě a letištích potřeba 728 miliard, na údržbu 171 miliard.

Odborníci z Masarykovy univerzity v Brně vyvrátili spekulace o tom, že dioxiny v podloží cyklostezky mohou ovlivnit životní prostředí.
Oldřichov v Hájích - Definitivním rozhodnutím zamítli odborníci z ústavu Masarykovy univerzity Brno tvrzení, že materiál Spruk, produkovaný libereckou spalovnou Termizo a použitý na stavbu oldřichovské cyklostezky, je životu a zdraví nebezpečný. Snaha několika místních zapálených aktivistů společně s ekologickou organizací Arnika tak skončila fiaskem. "Neexistuje žádné riziko, ani z dlouhodobého hlediska. Materiál Spruk z cyklostezky nepřekračuje existující ani připravované limity," uklidnil obyvatele Oldřichova v Hájích Ivan Holoubek z brněnské univerzity, která posudek zpracovávala. Radost z kladného posudku na materiál měl zejména ředitel liberecké spalovny Termizo Pavel Bernát. "Jméno naší společnosti je konečně očištěno. Posudek jsme si nechali vypracovat, protože jsme chtěli uklidnit obyvatele Oldřichova a všechny, kteří se báli o své zdraví," uvedl Bernát a dodal, že částku 400 000 korun, kolik posudek stál, nebude na nikom vymáhat. "Toto beru jako tlustou čáru za tím vším divadýlkem," sdělil. Připomeňme, že kauza okolo dioxinů se rozhořela loni, kdy Arnika přišla s tvrzením, že hodnoty jí naměřené překračují mezinárodní limity. "Nevnímám to jako neúspěch. O dioxinech jsme tvrdili jen to, co bylo potvrzeno. Další posudky již nepřijdou," svěřil se Jindřich Petrlík z Arniky.

Antimonopolní úřad dnes hodlá definitivně potvrdit, že tendry státních Lesů ČR, v nichž jde o miliardy korun, jsou neplatné. "Rozhodnutí zveřejním v pátek," řekl HN šéf úřadu Martin Pecina. Už před časem přitom uvedl, že se v konečném verdiktu (po předchozím odvolání Lesů) přikloní k názoru Evropské komise. Ta kvůli tendrům letos dokonce zahájila proti Česku řízení: nebyly vypsány podle zákona o zadávání veřejných zakázek.
Postup úřadu sice odvrátí hrozbu pokuty z Bruselu a žaloby za ušlý zisk od firem, jež v tendrech neuspěly, ale teď se chystají stát žalovat za mnohamiliardové ztráty podniky, jež vyhrály a o zakázky přijdou. "Nemohou za to, že tendry se najednou zdají nezákonné. Neviníme přitom Lesy ani antimonopolní úřad, pravidla nastavil špatně stát," řekl advokát postižených firem Martin Nedelka, z kanceláře Gleiss Lutz.
Ani při vypovězení smluv se podle firem jejich práce pro státní lesy nezastaví. "Budeme ale v právním vzduchoprázdnu," říkají podnikatelé. Státní Lesy s nimi chtějí uzavřít do vyhlášení nových tendrů aspoň smlouvy na přechodné období.

Opava - Okresní soud v Opavě dnes zamítl žalobu Michala Žídka, který se domáhá odstranění téměř 150 sudů s nebezpečnými odpady. Jsou zabetonovány v základech přístavby jejich domu. Rodina vilku koupila, aniž byla o tomto "dědictví" informována. Dům patřil dnes už neexistující armaturce Merkanta a Žídkovi jej prodal správce konkurzní podstaty společnosti Jaroslav Horký. Podle soudu se ale nepodařilo prokázat, že odpad do základů nechalo uložit vedení armaturky. "Určitě se odvoláme. Odstranění jedů by stálo téměř čtyři miliony korun. To si nemůžeme dovolit. Nechceme připustit, že bychom to museli likvidovat sami. Nedali jsme si to tam," řekl majitel.
Dodal, že odstranění sudů požadovali po správci konkurzní podstaty. "Dům nám prodal on. Odpovědnost by ale měl nést i stát, protože to byla státní firma," řekl. Jeho matka tvrdí, že přítomnost sudů, které obsahují sírany, fosforečnany a těžké kovy, se negativně podepsala i na jejím zdravotním stavu.

S úpravami dnes senátoři vrátili poslanecké sněmovně novelu zákona o odpadech. Do nových pravidel by tak vedle přísnějšího postihování nelegálního dovozu odpadu měla přibýt i část upravující využívání druhotného odpadu. Senátoři chtějí, aby se v zákoně rozlišovalo mezi velkými a malými zpracovateli biologického odpadu, což by lépe vyhovovalo požadavkům obcí. Rozložitelný odpad ze zahrad a parků by se tak totiž více využíval a méně by ho končilo na skládkách.

Teplovodní kotel VIGAS 18 DP je novinkou firmy VIMAR. Je určený na spalování suché dřevěné hmoty od pilin po polena délky do 35 cm, jako i na spalování pelet. Pelety jsou palivo vyrobené ze suchého sypkého dřevěného odpadu nebo pilin, slisovaných do tvaru válce o průměru do 8 mm a délky do 30 mm. Výhodou tohoto typu paliva je, že systém spalování se dá automatizovat, což přispívá k zvýšení komfortu obsluhy. Kotel VIGAS 18 DP je konstruovaný tak, že přechod ze spalování
kusového dřeva do systému spalování pelet ze zásobníku, obsluha kotle vykoná jen přesunutím vzduchovací klapky a změněním typu paliva v elektronické regulaci.
Ke spalování kusového dřeva a dřevěné hmoty dochází způsobem zplyňování, v horní komoře kotle, kde se dřevo přikládá ručně přes horní dvířka kotle. Jedno naložení zásobníku dokáže hořet 4 až 12 hod. v závislosti na požadovaném výkonu kotle. K spalování pelet dochází ve spodním dohořívacím prostoru kotle, kam se dopravují soustavou šnekových dopravníků z objemného zásobníku, který je součástí kotle. Jedno naplnění zásobníku dokáže hořet až 5 dní v závislosti na požadovaném výkonu.Vybírání popelu se vykonává při doplňování paliva. Čištění výměníku se vykonává podle potřeby cca 1x za měsíc.
Technický popis a další informace naleznete na stránkách www.vigas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů