Sobota, 20. dubna 2024

Na pašeráky odpadů čekají tvrdé pokuty

Na pašeráky odpadů čekají tvrdé pokuty

Dovozce nelegálních odpadů může počítat až s padesátimilionovou pokutou.

Severní Čechy - Nová pravidla pro nakládání s odpady, která mají zvýšit pokuty za jejich nelegální dovoz z deseti milionů korun na pětinásobek, bude muset znovu projednat sněmovna. Senátoři včera navrhli upravit využívání druhotného odpadu a tím také zkomplikovali přijetí zákona tvrdě postihujícího nelegální dovozce odpadu.

Podle novely bude mít policie nové pravomoci: zaznamenávat a dokumentovat podezřelé okolnosti nasvědčující nelegální přeshraniční přepravě odpadů. Policie informace předá celním úřadům. Vlasta Staňková, starostka Libčevsi na Lounsku, kde byla odhalena jedna z prvních obrovských skládek německého odpadu, vítá posílení pravomocí policie. "Žádali jsme na začátku policii, aby proti dovozu odpadu zasáhla. Ale neměla pravomoci a pomohli až celníci, " uvedla starostka Staňková.

Kvůli evropské směrnici senátoři odmítli vyčlenit z odpadů druhotné suroviny. Nelegální dovozy odpadu by se tím lehce ukryly právě pod označení druhotných surovin. To by mohlo výrazně oslabit účinnost novely. "Novela je nesystémová. Je nutná především dohoda na úrovni EU včetně toho, co je přesně druhotná surovina," uvedl senátor Jaroslav Kubera. Dodal, že zákon mohl být zpřísněn již dříve, protože před dvěma lety měla stejný problém s dovozem odpadu z Německa také Itálie.

Někteří senátoři si nejsou jisti, zda vysoké pokuty pro dovozce odpadu jsou účelné. "Mohou znamenat pro firmy i důvod ke krachu, takže by toho mohly i využít a odejít legálně do konkurzu. Snad pomohou tvrdé postihy v oblasti trestního práva," řekl senátor Pavel Sušický.

Libčevsi však novela zákona nepomůže, protože dosud se nenašel nikdo, kdo by oficiálně odpad odvezl. "Firma BAU 24 je v konkurzu, takže se nemusí odpadů bát. Již ji nikdo nedonutí, aby odpad odvezla. Proto by skládka již nemusela hořet," dodává starostka.

V Česku byla letos odhalena řada skládek s nelegálně dovezeným německým odpadem. Největším smetištěm, kde leží tisíce tun odpadu, se stal právě sever Čech.

FRANTIŠEK ROČEK

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů