Pátek, 19. dubna 2024

WOLLEMIA NOBILIS

Wolemie je jehličnan z období druhohor, předpokládá se, že rostla již v geologickém období jury.
WOLLEMIA NOBILIS

V živočišné říši se ve shodnou dobu setkáváme s dinosaury, o člověku na Zemi ještě nebylo ani památky. Wolemie byla objevena na podzim roku 1994 v Austrálii. Stromy vědci považovali za vyhynulé  více jak 65 milionů let, wolemie byla známa pouze z fosilií. Patří k nejvzácnějším živým organismům na zeměkouli, řadí se mezi nejstarší stromy na Zemi, je propojením s  nepředstavitelnou vyhynulou minulosti.

V průběhu věků si Austrálie udržela výjimečnou diversitu živočišných a rostlinných druhů, kterou však citelně narušil při osidlování člověk. Všichni velcí živočichové záhy vyhynuli a  příchod Evropanů ohrozil  další stovky rostlin a živočichů. Více jak pět tisíc z nich  je dnes na pokraji záhuby. Nyní je důležité zajistit nalezeným rostlinám nadále nerušený vývoj. Přesné místo jejich výskytu se udržuje v naprosté tajnosti, vstup se přísně kontroluje, oděv a vybavení musí být sterilizováno.

Budoucnost zmíněných stromů je velmi nejistá, přesto, že rostou na dně nepřístupné rokle. Nacházejí se  méně než hodinu letu od Sydney. Malý požár nebo nemoc mohou způsobit jejich zánik. Proto se odborníci snaží zajistit množení rostlin ve specializovaných zahradnických závodech. V letošním roce již přicházejí i v ČR na trh rostliny, které jsou na základě vegetativního množení následníky původní populace v přírodě. Stromy na původní lokalitě jsou sledovány s velkou péčí a jako součást poslední možné záchrany vědci pozorně sledují každý živý semenáček a sbírají semena. Tento druh je dnes početnější v laboratoriích, než ve volné přírodě.

V období let 2005/6, kdy jsou  již  wolemie  volně dostupné, se všechny výtěžky z prodeje investují do ochrany jedinců ve volné přírodě, jakož i na ochranu ostatních vzácných a ohrožených druhů.  Celosvětová výsadba wolemie v příbytcích, zahradách a parcích bude zárukou, že tento druh nevyhyne a minimalizuje hrozbu  nezvaných hostů u wolemií ve volné přírodě.

Potenciální kupci, ale o další zájemci o rostlinu z ČR se mohou zapsat do klubu ochránců wolemie na stránce www.wollemipine.cz

Celosvětové představení  wolemie

Wolemie byla představena zároveň se speciální výstavou „Wollemi Pine Wilderness Unveiled“ (Odhalená samota wolemií) v Royal Botanic Gardens Sydney (Královské botanické zahrady v Sydney) od 14. do 23. října 2005. Návštěvníci mohli shlédnout přibližně stovkou prvních vypěstovaných wolemií. Vrcholem výstavy bylo zpřístupnění limitovaného počtu velmi žádaných wolemií  na mezinárodní Sothebyho aukci, která se konala na místě výstavy 23. října 2005.

Výstavu navštívilo tisíce příznivců wolemie a aukce zaznamenala nebývalý úspěch. Prodalo se všech   292 dražených stromů za více než 1 000 000 australských dolarů.

Významný objev wolemie v australském pohoří Blue Mountains sehrál klíčovou úlohu při ustanovení této oblasti v prosinci  2000 za  světové kulturní dědictví. 200 milionů let staré dějiny wolemie, její úspěšná evoluční strategie a status ohroženého druhu, to vše přispělo k ochraně oblasti Blue Mountains, která je jednou   z nejpozoruhodnějších  přírodních rezervací na světě.

Wolemie v ČR

První rostlina v Česku byla slavnostně zasazena dne 4. 4. 2006 v Botanické zahradě hl. města Prahy v Praze 7 – Troji za přítomnosti objevitele Davida Noblea. Kmotrou rostliny se stala Iva Hüttnerová. Rostlinu lze v současné době shlédnout ve skleníku Fata Morgana. Strom botanické zahradě věnovala  Euromedia Group, k.s. - Knižní klub při příležitosti křtu jedinečné obrazové encyklopedie Rostliny.

Představení wolemie široké veřejnosti proběhne v rámci jarní etapy výstavy Flora Olomouc, kde bude vystaven další exemplář ve speciální expozici.

Poznámky pro redakce:

Latinské jméno rostliny je již závazně stanoveno – Wollemia nobilis, český ekvivalent má zatím několik podob  - wollemia, wollemie, wolemie ba i volemie vznešená. Při pojmenování botanikům nahrála skutečnost, že přídomek nobilis – vznešená se odráží i ve  jménu objevitele Davida Noblea. Kdyby se však jmenovala výhradně po objeviteli, tak by musel latinský název znít Wollemia noblei. Proto pozor při výkladu pojmenování!

Anglický výraz Wollemi Pine neznamená, že se jedná o borovici! Je to jehličnan, který je zcela samostatným botanickým druhem a pro pojmenování používáme buď latinské jméno Wollemia nobilis nebo počeštěnou formu –wolemie vznešená. Latinské jméno nového rodu (Wollemia) i druhu (Wollemia nobilis)  právoplatně publikovali autoři W. G. Jones,  K. D. Hill a J. M. Allen  v roce 1995. Nová rostlina byla na základě botanických znaků zařazena do čeledě blahočetovitých (Araucariaceae).

V případě dalších dotazů jsme Vám k dispozici na :

E: paclova@wollemipine.cz

T/F: 565 398 536

M:  606 61 80 51

Ing. Miroslava Paclová

Informace o encyklopedii Rostliny:

Mgr. Denisa Novotná

Euromedia Group - Knižni klub, Odeon, Ikar, Universum

Nádražní 32, 150 00 Praha 5

T:    420 296 536 211   M: 420 731 451 316

E: novotna.denisa@euromedia.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů