Pátek, 29. března 2024

V sedmi krajích skončí stav nouze vyhlášený kvůli povodním

V sedmi krajích skončí stav nouze vyhlášený kvůli povodním
Praha - V sedmi krajích postižených jarními povodněmi ve středu skončí vládou vyhlášený stav nouze, který platil od 2. dubna. Kraje teď mají sedm dní na spočítání povodňových škod. Někde ale budou potřebovat více času. Například na jižní Moravě proto chtějí požádat o odklad. Vyplývá to z ankety ČTK.

Nouzový stav umožňuje úřadům pružnější řešení situace, ale v nutných případech také omezení některých práv, například na nedotknutelnost majetku či svobodu pohybu. Nesmí se také třeba stávkovat. Nouzový stav byl vyhlášen na území Jihočeského, Středočeského, Ústeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje.

Pardubickému kraji například vládou vyhlášený stav nouze pomohl při odstranění následků sesuvu podmáčeného svahu, který přerušil provoz na silnici mezi Litomyšlí a Moravskou Třebovou. Letošní jarní záplavy a deště napáchaly v Pardubickém kraji škody za více než 400 milionů korun.

V Olomouckém kraji počítají s tím, že jim stav nouze pomůže i po jeho odvolání. "Očekáváme, že vláda při hledání pomoci postiženým regionům bude zvažovat i to, že na těchto územích je postižení nejtěžší. A v těch sedmi krajích to bude zohledněno," řekl ČTK hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík (ODS). Škody během letošních povodní na střední Moravě se již vyšplhaly na více než půl miliardy korun.

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka (KDU-ČSL) vyhlášení stavu nouze regionu pomohlo. Hejtman povolal do boje s velkou vodou desítky vojáků s těžkou technikou. Stav nouze umožnil regulovat odtok z přehrad v regionu podle aktuálních potřeb radnic.

Ve středních Čechách využili stav nouze například hasiči. Mohli totiž čerpat z fondu státních hmotných rezerv. V Brandýse nad Labem se navíc podaří rychle nahradit povodní zničený most provizorní stavbou. Středočeští starostové upozorňují, že jim stav nouze umožnil operativněji rozhodovat například o budování protipovodňových hrází.

V Ústeckém kraji stav nouze pomohl například obci Křešice na Litoměřicku, která patřila k nejpostiženějším místům. "Umožnil nám kromě jiného objednat chemické toalety, protože kanalizace byla mimo provoz," uvedla starostka Ludmila Juříková. Přímo v Ústí nad Labem pomáhali vojáci při úklidu Střekovského nábřeží, v Hřensku využili stavu nouze k objednání kontejnerů na povodňový odpad. Ústecký hejtman Jiří Šulc mohl nařizovat práci i institucím, které nespadají do jeho kompetence.

Stav nouze přivítal i Zlínský kraj. "Na základě nouzového stavu budou hrazeny například ze státních hmotných rezerv náklady za pohonné hmoty pro integrovaný záchranný systém. Umožnilo nám to také rychlejší opravu jednoho ze sesuvů v blízkosti Biskupic," řekl dnes ČTK mluvčí kraje Patrik Kamas.

Podle starosty Veselí nad Lužnicí Petra Hynka stav nouze pomohl při organizování prací na odstraňování následků povodní. "Pomohlo to s pomocí armády, kterou jsem mohl povolat bez nějakých problémů, či s podnikateli, když jsme tu potřebovali překopat silnici," řekl ČTK Hynek. Větší pomocí od vlády by však podle něj byla jednodušší administrativa při uplatňování povodňových škod.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů