Pátek, 29. března 2024

Na Plzeňsku podepsalo petici proti dovozu odpadů přes 1000 lidí

Na Plzeňsku podepsalo petici proti dovozu odpadů přes 1000 lidí

Plzeň - Přes tisíc lidí z Plzeňského kraje podepsalo za měsíc petici proti dovozu zahraničních odpadů do českých spaloven. Strana zelených podpisy odešle začátkem června parlamentu, vládě, evropskému komisaři Vladimíru Špidlovi a europoslancům. ČTK to dnes řekla specialistka na odpady Eva Tylová, která počítá se zhruba 5000 podpisů.

Cílem akce, která skončí 30. května, je zabránit nárůstu dovozu odpadů do ČR. Zelení chtějí prosadit do evropské směrnice a následně do novely zákona o odpadech definici spalování jako likvidaci odpadu, nikoli jako jeho energetické využití.

V červnu bude rozhodující jednání Evropské komise, v návrhu směrnice zatím možnost dovozu odpadů k energetickému využití je. "Požadujeme, aby bylo spalování odpadu definováno pouze jako likvidace, čímž se vyloučí jeho transport mezi členskými státy bez povolení," uvedla Tylová. Členským státům by spalování definované výhradně jako likvidace umožnilo zavést ochranářská opatření. Čeští poslanci a 7. dubna také senátoři tento požadavek v novele zákona o odpadech zamítli, čímž se podle ní snížila šance zastavit dovozy v situaci, kdy EU jedná o směrnici. "Hrozí masivní dovozy odpadů do ČR i stavby připravených spaloven," uvedl krajský manažer Zdeněk Paul. V Plzeňském kraji objevili zelení aktuální plány na spalovny v Rokycanech a Strašicích. "Žádosti o dovozy jsou zatím ministerstvem hodnoceny jako dovozy k likvidaci spalováním, a proto jsou zamítány," řekla Tylová. Hodnocení ale nemá podklad v zákoně a závisí na výkladu ministerstva, které je údajně pod tlakem různých skupin. Například liberecká spalovna podala kvůli verdiktu ministerstva žalobu k soudu, který o ní ještě nejednal.

Podle zelených sílí tlaky na změnu klasifikace spalování odpadu na energetické využití, což by umožnilo dovozy odpadu do českých spaloven. Jejich provoz by se tak stal výdělečný. Stavbou spaloven by byly podle petice také potlačeny investice do recyklačních a kompostovacích zařízení.

Archy už podepisovali lidé v Rokycanech, Nepomuku a Sušici. Ve středu to budou Domažlice, o den později, na Den Země, plzeňská zoo. Podle Tylové jsou nejúspěšnější akce právě v ulicích, které se ale zatím konají jen v Plzeňském kraji. V ostatních regionech pořádají zelení besedy.

Václav Prokš
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů