Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na škody po povodních půjde pět miliard

Na škody po povodních půjde pět miliard

Na odstranění škod po letošních záplavách by mělo jít v příštích letech zhruba pět miliard korun a na vybudování protipovodňových opatření dalších deset.
Poslanci včera souhlasili s návrhem, aby vláda použila na likvidaci škod pět miliard korun z dividend firem ČEZ a Osinek a také ze snížení základního kapitálu společnosti Osinek. Vláda chce navíc přidat 10 miliard ze státního rozpočtu a úvěru od Evropské investiční banky.
Včera schválených pět miliard hodlá vláda použít na opravu silnic, železničních tratí a další infrastruktury v majetku státu, krajů i obcí. "Pět miliard vychází z hrubého odhadu. Kraje ještě všechny škody nevyčíslily, ale neočekávám, že by byla tato částka překročena," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.
Podle vládního návrhu získá rozpočet z podílu v polostátní firmě ČEZ z dividend dvě miliardy korun, téměř 2,7 miliardy dostane ze společnosti Osinek. Snížením základního kapitálu Osinku získá dalších 305 miliónů.
S použitím dividend na odstranění povodňových škod souhlasili i opoziční poslanci. Martin Kocourek (ODS) ale připomněl, že na vyplacení dividend vydělají i ostatní akcionáři firem. Podle Kocourka půjde asi o miliardu. "A také to přinese další daňové zdroje pro Ministerstvo financí, zhruba 1,3 miliardy. Tedy paradoxně vydělá i ministerstvo. A vydělávat na povodních nepovažujeme za zcela ideální," dodal Kocourek.
Kvůli uvolnění peněz museli poslanci schválit vládou novelizovaný zákon o Fondu národního majetku a rozpočtu na letošní rok. Obě normy včera projednávali ve stavu takzvané legislativní nouze, která umožňuje přijmout zákon v jediném dnu.
V příštích týdnech má také vláda přijmout návrh jak financovat stavbu nových protipovodňových opatření.
Podle těchto plánů by měl stát v příštích čtyřech letech poskytnout každý rok miliardu, další čtyři miliardy si chce půjčit u Evropské investiční banky. Dvě miliardy pak použije z výnosů z privatizací, které leží na účtech Fondu národního majetku. "Od roku 2007 do roku 2010 by se tak mělo jednat přibližně o deset miliard," upřesnil Sobotka.
Ministerstvo zemědělství chce v povodňových oblastech budovat hlavně poldry, hráze a plochy pro rozliv vody. "Budeme financovat i zvýšení kapacity koryt toků," řekl mluvčí Tomáš Loskot. Ministerstvo má již seznam 298 staveb, které posoudili odborníci a navrhli harmonogram, podle nějž by se měly budovat. Pořadí určuje to, jak budou nákladné a jak velký majetek ochrání.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů