Pátek, 29. března 2024

Ekologický právní servis vyhrál spor s Kolínem

Ekologický právní servis vyhrál spor s Kolínem
Kolín podle verdiktu krajského soudu porušil zákon o svobodném přístupu k informacím, když neposkytl právníkům ze sdružení Ekologický právní servis (EPS) smlouvu na provedení terénních prací v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry, v níž stojí automobilka TPCA. EPS na vydání informací trvá, i když už pozbyly na aktuálnosti, řekl dnes ČTK jeho právník Jiří Nezhyba. Podle tajemníka kolínské radnice Jiřího Kamínka město vyčká na vyjádření dodavatelů stavby.

Ve sporu mezi EPS a kolínskými radními se město hájilo tím, že smlouvy poskytnout nemůže, protože jsou chráněny obchodním tajemstvím. Soud však jeho argumentaci neuznal a potvrdil, že odkazem na ochranu obchodním tajemstvím nelze odmítnout poskytnutí informací o celém obsahu smlouvy, dodal Nezhyba.
    
Terénní práce v zóně prováděly mimo jiné společnosti Skanska DS a Dopravní stavby Holding. Podle soudu mohly případné části smlouvy jako obchodní tajemství označit předem. "Snažit se utajit smlouvu až poté, co někdo o její text požádá, považujeme za netransparentní a za bránění veřejné kontrole," dodal Nezhyba.
    
Kamínek řekl, že město obchodním partnerům, kteří se na přípravě zóny podíleli, zaslalo rozhodnutí krajského soudu. Zároveň je požádalo o stanovisko, zda žádané informace mohou EPS poskytnout. "Čekáme na jejich vyjádření," dodal Kamínek.
    
Nezhyba řekl, že o informace radnici požádali v prosinci 2004. Od té doby automobilka v zóně postavila novou továrnu a zahájila výrobu. EPS ale na informacích trvá, protože se případem TPCA nadále zabývá. "Náš program se věnuje zahraničním investicím, odpovědnosti nadnárodních společností a společnostem, které jsou podpořeny investičními pobídkami," zdůvodnil Nezhyba.
    
Se žádostí o pomoc se tehdy na EPS podle Nezhyby obrátilo několik lidí a sdružení z okolí kolínské zóny. "K tomu, abychom mohli posoudit, co se v průběhu prosazování investice TPCA dělo, jsme potřebovali informace," řekl Nezhyba. Požádali o ně proto ministerstvo dopravy, Czechinvest a Kolín. Kolínští radní ale vyžádané smlouvy jako celek odmítli poskytnout, EPS na ně podal žalobu a soud vyhrál.
    
EPS podal v souvislosti s informacemi o TPCA 38 právních podání. Kvůli odmítnutí informací Kolín zažaloval už jednou a také vyhrál. Spor kvůli automobilce vede EPS i s Czechinvestem.
    
EPS je nevládní neziskové sdružení právníků zabývajících se ochranou životního prostředí a lidských práv.

www.epravo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů