Čtvrtek, 25. dubna 2024

PAVLOV POD PÁLAVOU OŽIJE BIOVÍNEM

Mezinárodní spotřebitelská ochutnávka biovín se koná v atraktivním jihomoravském vinařském prostředí na základě spotřebitelského hodnocení českých a zahraničních biovín.
PAVLOV POD PÁLAVOU OŽIJE BIOVÍNEM

29. dubna 2006 při příležitosti konání tradiční Mezinárodní spotřebitelské ochutnávky biovín „Biovíno Pavlov pod Pálavou 2006“ se sejdou všichni příznivci a milovníci dobrého biovína z celé České republiky ve Vinařském domě Zatloukal v Pavlově u Mikulova. Účastníci budou moci ochutnávat, hodnotit a posuzovat chuťové přednosti biovín z mnoha různých zemí (Itálie, Francie, Španělska, Chile, Rakouska, Německa, České republiky a dalších).

Mezinárodní spotřebitelská ochutnávka biovín se koná v atraktivním jihomoravském vinařském prostředí na základě spotřebitelského hodnocení českých a zahraničních biovín. Předchozí ročníky byly velmi úspěšné a akce se již stala tradicí. Cílem přehlídky je seznámit českou veřejnost, spotřebitele, obchodníky a zástupce vinoték s takovou specifickou komoditou, jako je biovíno. Účastníci zde mají možnost jednotlivá vína ochutnat, porovnat a zhodnotit. Na základě tohoto hodnocení budou výsledky slavnostně vyhlášeny na Evropské letní konferenci ekologického zemědělství - Bioakademii v Lednici na Moravě (29. 6. 2006), která má již tradiční velkou návštěvnost zahraničních odborníků a široké medializaci v České republice i zahraničí. Výsledky tak přispějí k prosazení nejlepších z nich na českém trhu a lepšímu přehledu vinařů o chování českého spotřebitele. Akce bude doplněna prodejem a ochutnávkou dalších českých biopotravin a posezením u cimbálové muziky PÁLAVA.

Za biovínem do České republiky

Biovíno je připraveno z vinných hroznů vypěstovaných, zpracovaných a expedovaných podle zásad ekologického zemědělství. Při pěstování vinné révy se nepoužívají herbicidy, akaricidy, fungicidy a další syntetické přípravky a jsou nahrazeny dravými roztoči, slunéčky či dalším dravým hmyzem, který pomáhá udržet zdravou rovnováhu ve vinici. Na případná plísňová onemocnění se používají v omezeném množství měďnaté a sirnaté přípravky. Ekologický pěstitel vína se soustředí především na maximální kvalitu a cukernatost hroznů a využívá přirozené úrodnosti půdy. Pro dosažení těchto vlastností vína je také důležitý výběr odrůdy s požadovanou odolností a ochotou tvořit cukry.

Biovíno s cukernatostí více než 19°NM (měří se hustota hroznového moštu) se řadí do vín přívlastkových, které se dále stupňovitě označuje jako tzv. kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí.

Samotné zpracování hroznů na biovíno se obejde bez šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších syntetických čeřících či stabilizačních látek. Proces výroby probíhá přirozeným způsobem, který je sice zdlouhavější a pracnější, zato však bez chemických reziduí. Biovíno je stále živé, proto je náročnější na kvalitní skladování.

Biovíno je náležitě certifikováno a poznáte jej podle známky BIO, stejně jako další biopotraviny. Pěstitel a výrobce se řídí vinařským zákonem a prováděcí vyhláškou, Nařízením Rady (EHS) č. 2092/91 a zákonem o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb., je kontrolován inspekční a certifikační organizací pro ekologické zemědělství pověřenou Ministerstvem zemědělství České republiky a dalšími orgány státního dozoru.

KDE KOUPIT BIOVÍNO V ČESKÉ REPUBLICE

Biovíno lze zakoupit přímo u biovinařů, ve vybraných vinotékách a prodejnách biopotravin.

V České republice se produkcí biovína zabývají:

·         František Mádl z Velkých Bílovic – biovíno pod značkou Naturvin, přímý prodej nebo prostřednictvím PRO-BIO, obchodní spol. s r.o.

Kontakt: tel - 602 780 364, malyvinar@slunce.cz

·         Josef Abrle z Pavlova, ekofarma Pollau – biovíno odrůd Pálava, Muškát moravský a Cabernet Moravia, prodej přímo z farmy nebo prostřednictvím vybraných vinoték a prodejen

Kontakt: tel - 519 515 394, josef.abrle@tiscali.cz, www.biovino.cz

·         František Peřina, vinný sklep Eben v Lednici – výroba biovín odrůd Malverina, Laurot, Hibernal, Svatovavřinecké, vinný sklep a prodej vína

Kontakt: tel - 519 340 250

·         Miloš Michlovský, Vinselekt v Rakvicích – biovíno odrůd Laurot a Malverina, prodej přímo z vinařského podniku nebo ve vybraných vinotékách a prodejnách, možnost degustace

Kontakt: tel - 519 350 525,  michlovsky@michlovsky.com , www.michlovsky.com

Tito vinaři jsou členy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, celostátní nevládní neziskové organizace, která sdružuje zemědělce, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, školy a podniky služeb orientující se na ekologické zemědělství a biopotraviny.

„Biovíno Pavlov pod Pálavou 2005“
Z celkového počtu 51 vzorků biovín a 68 odevzdaných hlasovacích lístků byly hodnoceny tři kategorie biovína bílá suchá (19 vzorků), biovína bílá ostatní (16 vzorků) a biovína červená (16 vzorků). Vzorky jednotlivých biovín měly zastoupení z tuzemska i zahraničí - Slovenska, Rakouska, Německa, Itálie a Chile.

Vína bílá suchá
1. místo            Pálava 2002, výběr hroznů           
Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, ČR

2. místo            směs bílá 2004, pozdní sběr           
Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, ČR

3. místo            Müller Thurgau 2003, pozdní sběr           
Familia Drescher, Sommerach, Německo

Vína bílá ostatní
1. místo            Pálava 2003, výběr hroznů           
Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, ČR

2. místo            Hibernal 2003, výběr bobulí  
Ing. František Mádl, Velké Bílovice, ČR

3. místo            Reiler Gold Riesling 2003           
Weingut Steffens-Kess, Reil/Mosel, Německo

Vína červená
1. místo            NOVAS 2003, výběr hroznů           
Viňedos Organicos Emiliana, Chile / TRUMF International s.r.o., ČR

2. místo            COYAM 2002, výběr hroznů           
Viňedos Organicos Emiliana, Chile / TRUMF International s.r.o., ČR

3. místo            PASSITO ROSSO 2003, výběr bobulí
La Cantina Pizzolato Sas, Itálie

Absolutní vítězem se stalo biovíno Pálava 2002, výběr hroznů z ekologického hospodářství rodiny Abrlovy, ČR.

Akci pořádá ekofarma Pollau rodiny Abrlovy a PRO-BIO RC Jižní Morava ve spolupráci s Adonis – ZO ČSOP a Vinařský dům Zatloukal. Garantem výstavy je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Další informace na www.pro-bio.cz

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Nemocniční 53, 787 01 Šumperk

tel/fax: 420/583216609, e-mail: pro-bio@pro-bio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů