Čtvrtek, 28. března 2024

Obce nemají nárok na odškodnění za odpad

Obce nemají nárok na odškodnění za odpad

Praha - Kraje a obce zřejmě nebudou moci spolurozhodovat o budování jaderných elektráren a úložišť radioaktivních odpadů na svých územích ani v budoucnu. Zatím nebudou dostávat ani finanční odškodnění za vlivy, které může umístění jaderného zařízení na rozvoj obcí mít. Poslanci totiž včera senátní novelu atomového zákona, která to měla umožnit, vrátili k novému projednání výborům. Znamená to, že předlohu již do voleb zřejmě sněmovna nestihne přijmout. Pokud ji budou chtít senátoři předložit znova, bude muset novela projít znovu celým projednáváním.

O přijetí novely usilují také ekologové, obce a kraje, kde se o vybudování úložiště uvažuje, naopak vláda s návrhem nesouhlasila. "Možná v minulé době jsme byli zvyklí, že se rozhodovalo z centra, v jakémsi vyšším principu, a ten, komu bylo rozhodnutí určeno, tak se musel podvolit direktivně. Dnes ale žijeme v jiné společnosti, v jiných poměrech," prohlásila senátorka Jitka Seitlová, která ve sněmovně včera návrh zdůvodňovala. Novela se týká 130 tisíc obyvatel ve 170 obcích.

Podle návrhu mohly obce, které budou mít na svých územích úložiště radioaktivního odpadu, nebo jsou v zóně havarijního plánování jaderné elektrárny, dostávat také odškodňovací příspěvek z jaderného účtu.

Výše ročního příspěvku by měla být 20 haléřů za metr čtvereční území obce, kde je úložiště jaderného odpadu, a 10 haléřů za metr čtvereční území obce, v níž je zóna havarijního plánování. Pokud by byla novela přijata, Litoměřice by získaly ročně kolem 3,3 milionu, Jáchymov 10 milionů a Dukovany 4 miliony korun. 34 obcí v zóně Jaderné elektrárny Temelín by dostávalo 57,2 miliony, 191 obcí okolo Dukovan by obdrželo celkem 125,6 milionu korun.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů