Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přivezli odpad z Německa, hrozí jim vězení

Přivezli odpad z Německa, hrozí jim vězení
Byl to výnosný obchod, ve kterém se točily miliónové sumy. Obecně v něm platilo: za jeden kamion s nelegálním odpadem z Německa se platilo sedm až deset tisíc korun. Celému "obchodnímu" řetězci podnikavců se na přelomu roku podařilo na různá místa země dovézt z Německa více než 15 tisíc tun nelegálního odpadu.
První obvinění však přišla až nyní. Ve stejnou chvíli, kdy německá strana po týdnech dohadů rozhodla, že odpad ze skládky v Libčevsi odveze zpět do Německa.

Libčeves stále hoří
Za dovoz nelegálního odpadu severočeští kriminalisté obvinili šest lidí. Vesměs jde o autodopravce. "Dalších 15 až 20 lidí je podezřelých," dodává severočeský kriminalista Martin Niederle.
První tři obvinění patřili k takzvané libčeveské větvi. Například autodopravce Stanislav Ondrák nechal do areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku a na další skládku v Dolním Žandově přivézt celkem 2600 tun německého odpadu. Od firem Weba Mnichov a DUX Halle za to vyinkasoval 230 tisíc euro. "Německé firmy nám ukázaly, že mají dokumenty v pořádku," hájil se již dříve syn obviněného Stanislav Ondrák
Na dovozu odpadu do libčeveského areálu se přitom podílelo více firem, například pražská Bau 24. Firma je dnes v likvidaci, její zástupce obviněn není a patrně ani nebude hradit likvidaci skládky.
I když německá strana včera slíbila, že odpad z Libčevsi odveze, oficiální potvrzení zatím nikdo na české straně nedostal. Není ani jasné, jestli odveze veškerý, tedy i spálený odpad. Skládka totiž od neděle stále hoří.
Navíc se stala i politickým tématem. Ve středu se na ni přijel podívat volební lídr ODS v tomto kraji - primátor Ústí nad Labem Petr Gandalovič, jeho protivník z ČSSD, premiér Jiří Paroubek, přijede na návštěvu dnes.
Kromě libčeveských podnikavců kriminalisté obvinili i tři další. V policejní cele včera skončil Němec, pět Čechů bude vyšetřováno na svobodě. "Všem hrozí až pětiletý trest vězení," řekla severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Jak "vyprat" odpadky
Wolfgang Schade a Jana Dalihodová nechali podle policistů jako jednatelé společnosti MTR Kladno přivézt na sběrný dvůr v Postoloprtech více než tisíc tun nebezpečného odpadu z několika míst v Německu. Další obviněný, jednatel postoloprtských technických služeb Stanislav Rumlena, se pak měl postarat o to, že nepovolený odpad nechal převézt na legální skládky v Jirkově a Tušimicích.
"Fungujeme jako překladiště odpadu, který pak převážíme na další skládky. Firma MTR Kladno nám předložila řádné dokumenty, kde bylo vyznačeno místo nakládky Kladno a vykládky Postoloprty. Nemohl jsem tušit, že byly falešné," brání se Stanislav Rumlena.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů