Pátek, 29. března 2024

Další zájemci o Setuzu: J&T i Agropol

Další zájemci o Setuzu: J&T i Agropol
Kolem Setuzy, přední potravinářské firmy a hlavně výrobce surovin pro bionaftu, krouží stále víc zájemců. Usiluje o ni především investiční skupina PPF Petra Kellnera, jejímž největším soupeřem je Agrofert Andreje Babiše. O ústecký podnik má zájem nově i bankovní skupina J&T a také podnikatel Jiří Malúš, šéf Agropolu.
"Nabídli bychom řešení, které by vytvořilo dobré podmínky pro rozvoj Setuzy a prospělo i státu. Ale vlastníci Setuzy se teď zřejmě zabývají jinými variantami," říká šéf marketingu J&T Petr Málek.
"Máme zájem o pohledávku Setuzy, pokud ji stát nabídne v soutěži," potvrzuje Malúš.

Stát a jeho šance na firmu
V čem spočívá kauza Setuza? Stát měl donedávna v podniku podíl 38 procent. Ten však proti vůli současné vlády získala společnost Český olej, kontrolovaná Tomášem Pitrem. Tomu k státním akciím pomohla tajná dohoda s bývalým ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem. Pitr tak má nyní přes 90 procent akcií Setuzy.
Stát, konkrétně Podpůrný rolnický fond Ministerstva zemědělství, ale ještě drží pohledávku Setuzy. Ta má nominální hodnotu asi 1,8 miliardy, s úroky vzrostla skoro na čtyři. Vláda by díky ní mohla Setuzu poslat do exekuce.
Jenže proti tomuto dluhu, jenž měla původně u ČSOB, zase Setuza uplatňuje ve stejné výši svoji pohledávku vůči ČSOB. Soudy mají rozhodnout, zda tahle takzvaná Nemethova pohledávka platí.
Pokud ano, pak státu nezbude v ruce nic, jak ztracený podíl v Setuze získat. Současný ministr zemědělství Jan Mládek se sice snaží ještě zpochybnit prodej státního podílu akcií. "Bojujeme u soudu," říká. Ale sám si vůbec netroufá odhadnout, zda může uspět.
Nedávno se už zdálo, že spor má jiné řešení, než u soudu.
S Pitrem se dohodla skupina PPF. Získala opci na akcie Českého oleje, a nabídla státu více než půl miliardy za dluh Setuzy. Vláda však na to nepřistoupila.
Podle Mládka proto, že chce tlakem na Pitra získat ze Setuzy víc peněz, například dluh přeměnit opět v akcie státu. V kuloárech ovšem zcela převládá jiný názor: vlivný advokát Miroslav Jansta údajně tlačí na Mládka, aby pohledávku získal Babišův Agrofert.

PPF versus Agrofert
Zúčastnění tyto spekulace odmítají. Babiš dokonce nedávno oznámil, že postaví "novou Setuzu" na zelené louce. Ale zájem o tu už existující zdaleka neztratil.
"Biopaliva zapadají do našeho podnikání. Zvažujeme jak výstavbu nových kapacit - v tom případě nejspíš v areálu u Lovosic -, nebo získáme Setuzu," potvrzuje šéf Agrofertu pro strategii Jan Kadaník.
PPF je ale také stále ve hře. "Náš zájem trvá," říká Pavel Kuta z PPF Ivestments.
Dva nejvýznamnější soupeři mají rozdílné cíle, pro Setuzu však v obou případech užitečné.
Agrofert by ji jako strategický investor začlenil do svého výrobního řetězce - ovládá jak trh s řepkou (surovina pro bionaftu), tak působí v petrochemii.
PPF coby finanční investor uvažuje podle dostupných informací následovně: kolem Setuzy vytvoří uskupení, jež bude mít silnou pozici v celém středoevropském regionu. Pak skupinu prodá. Pro PPF hovoří i to, že má nyní silnější finanční zdroje než Agrofert.
Není přitom vyloučeno, že by se PPF mohla dohodnout i na spolupráci s dalšími podnikateli, pokud by vytvářela "divizi biopaliv".
A to podle kuloárních zdrojů jak třeba s Agropolem, tak dokonce s Agrofertem.

Pitr versus Mládek
Podnikatel Pitr (jemuž hrozí osm a půl roku vězení za jedenáct let staré krácení daní) se teď snaží Setuzu prodat rychle - to znamená v první řadě vyřešit dluh firmy.
Naposledy nabídl Mládkovi toto řešení: vznikne společný podnik, do něhož Český olej vloží všechny své akcie Setuzy a Némethovu pohledávku, rolnický fond pak svoji pohledávku.
"Pak rozdělíme tuto společnost půl na půl, nebo se zavazuji, že druhou polovinu od státu za jednu miliardu odkoupíme. Tak získá vláda mnohem víc, než je teď znalci odhadnutá cena pohledávky 465 miliónů," tvrdí Pitr.
Jenže Mládek ho nevyslyšel. Pitr podle něj odmítá nechat všechny transakce objektivně prověřit, nedůvěřuje mu.
Podle všech předpokladů tak současná vláda už kauzu Setuzy nerozlouskne. Přece se však ještě do voleb stanou dvě události, jež na ni budou mít velký vliv.
Na posledním jednání kabinetu 31. května má Mládek předložit kabinetu návrh, jak v příštích letech podporovat biopaliva. Systém bude mít výrazný vliv i na zisk Setuzy.
A den předtím bude soud rozhodovat o odvolání podnikatele Pitra proti zatím nepravomocnému rozsudku, podle něhož má jít na dlouhá léta za mříže.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů