Pátek, 29. března 2024

Němci rozhodli, že odpad z Libčevsi odstraní sami

Němci rozhodli, že odpad z Libčevsi odstraní sami

Německý odpad z ilegální skládky u Libčevsi na Lounsku by měla odstranit německá spolková země Sasko-Anhaltsko. Takový je výsledek čtvrtečního jednání německého spolkového ministerstva životního prostředí se zástupci odpadové agentury a představiteli spolkových zemí Saska-Anhaltska a Bádenska-Württemberska ve městě Bonn.

BONN/PRAHA - "Výsledek tohoto pohovoru je ten, že se Sasko-Anhaltsko postará o odvoz tohoto ilegálního odpadu," řekl mluvčí bádensko-württemberského ministerstva životního prostředí. Sasko-Anhaltsko podle něj v tomto případě uznává, že odpad pochází z jeho spolkové země. "Proto je také Sasko-Anhaltsko příslušné k tomu dát to pořádku," dodal.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) je rád, že se přiblížilo konečné vyřešení situace. "Oficiálně však zatím žádné vyjádření nemáme. Nevíme, zda Němci přistoupí i na likvidaci všech odpadů, které jsou v Libčevsi," řekl jeho podřízený, ředitel sekce strategií a legislativy Jan Dusík. Na skládce byly plasty dvojího původu a další odpad. Jenom u jedné části se však původ prokázal.

Ministerstvo také zatím nevidělo harmonogram odvozu odpadu a neví, zda Němci odvezou také odpad, který již hořel. Úřad očekává, že oficiální závěr jednání získá v pátek ráno, a podle Dusíka se rozhodne o dalším postupu.

Kvůli odpadu padla první obvinění

Odpadové hospodářství je v silně federalizovaném Německu věcí jednotlivých spolkových zemí. Podle dohody německých spolkových zemí odpovídá za odstranění ilegálního odpadu vždy ta spolková země, z jejíhož území pochází.

Česká republika byla rozhodnutá zlikvidovat nebezpečnou skládku v Libčevsi, která několikrát hořela, sama a sumu, kterou na to vynaloží, pak vymáhat na německé straně. Firma, která dovoz odpadu zprostředkovala, nedávno zkrachovala, odvoz proto zajistit nemůže.

Policie také ve čtvrtek obvinila šest lidí, kteří se na dovozu odpadků do ČR podíleli. Jeden z nich je ve vazbě. [celá zpráva]. Tři z obviněných organizovali dovoz odpadu přímo do Libčevsi. Hrozí jim až pět let vězení.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů