Pátek, 29. března 2024

Jarní Flora Olomouc - zájem o květiny a výstavu neklesá

Největšímu obdivu  návštěvníků se  těšila  expozice  Zahradnictví města Vídně.
Jarní Flora Olomouc - zájem o květiny a výstavu neklesá

Zájem o největší českou květinovou výstavu s nejdelší tradicí  - Floru Olomouc – neklesá. Potvrdil to i její letošní už  27. ročník , který  právě  (v neděli 23. dubna) skončil. Branami olomouckého výstaviště prošlo během čtyř dnů trvání Flory na  60 tisíc návštěvníků, stejně jako loni.

Obavy pořadatelů, že následky dlouhé zimy a hlavně škody způsobené  povodněmi, které přišly s jarním táním a zasáhly velkou část republiky, negativně ovlivní návštěvnost, se nepotvrdili. Zahrádkáři, drobní pěstitelé a vůbec milovníci květin i z postižených oblastí dokázali najít na jarní Floru čas. Mezi návštěvníky nejen domácími, ale tradičně i ze Slovenska a Polska,  přivítali pořadatelé také ministra kultury Vítězslava Jandáka.

Jarní výstavy s doprovodnými zahradnickými trhy a veletrhem drobné zahradní mechanizace se  účastnilo 367 domácích a zahraničních vystavovatelů a prodejců s velkou a pestrou nabídkou květin, semen, ovocných a okrasných výpěstků, zeleniny, technice, pomůcek a potřeb pro zahrádkáře a kutily.

V jednotlivých  pavilonech i exteriérech výstaviště ve Smetanových sadech čekala na  návštěvníky  spousta zajímavých zážitků. „Na květinovou symfonii“  - jak znělo hlavní motto výstavy,  jímž chtěli pořadatelé připomenout letošní 250. výročí narození hudebního génia W. A. Mozarta  - proměnily hlavní pavilon  stovky květin, zejména jarních cibulovin – narcisů, lilií, hyacintů a dalších.  Jarní květiny - na 26 tisíc  kusů macešek a 50 tisíc tulipánů   v neuvěřitelných 150 odrůdách -  vysadili  zahradníci Flory také ve venkovním areálu výstaviště.

 Největšímu obdivu  návštěvníků se  těšila  expozice  Zahradnictví města Vídně.  Rakouští zahradníci ji letos rovněž věnovali slavnému krajanovi (který, mimochodem,  v roce 1767 krátce pobýval i v Olomouci a jako 11 letý zde zkomponoval 6 symfonii F dur.)

Členové Českého zahrádkářského svazu přivezli sbírky kaktusů, sukulentů a masožravých rostlin, zajímavá byla také expozice polských školkařů, exponáty floristické soutěže ve vázání kytic a výzdobě slavnostních stolů na téma „Malý oslavenec“, či expozice Ecce Homo s květinami nazdobeným automobilovým veteránem.

 Opravdovým unikátem letošní výstavy byl  živý exponát australského „zeleného dinosaura“ - druhohorního jehličnanu Wollemie, který se na Zemi vyskytoval před 90 milióny lety a byl odborníky považován za dávno vyhynulý. Necelé 4 desítky živých exemplářů byly před 12 lety náhodně objeveny v nepřístupné části australského národního parku Wollemi a na sklonku loňského roku poprvé představeny veřejnosti.. Jediný  strom Wollemie v ČR vlastní od dubna letošního roku botanická zahrada v pražské Tróji. Metr a půl vysoký exemplář této živé zkameněliny, který se v Olomouci poprvé představil odborné i laické zahradnické veřejnosti, byl zapůjčen ze Slovenska.

Květinová Flora byla tradičně spojena se soutěžemi určenými vystavovatelům. Nejvyšší odborné ocenění cenu NOVITAS OLOMUCENSIS udělovanou novinkám okrasných rostlin výrazně nových vlastností, tvarů, možností pěstování a užití letos získala kolekce drobnokvětých odrůd pestrobarevného hvězdníku s atraktivními květy, vyšlechtěná v Holandsku. Do soutěže ji přihlásil Václav Jošt z Heřmanova Městce, který si odnesl rovněž ocenění za nejlepší expozici s výstavní plochou na 51 metrů čtverečných.  Cenou primátora města Olomouce byla  oceněna velká expozice Zahradnictví města Vídně. Nejlepší květinové aranžmá vytvořil v kategorii seniorů Přemysl Hytych ze Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně a v kategorii juniorů Klára Vávrová z VOŠ a SZŠ Mělník.

Návštěvníci Flory měli možnost navštívit sbírkové skleníky výstaviště s exotickou květenou i faunou. Kromě botanické zahrady  výstaviště Flora nabízela i bezplatnou prohlídku botanické zahrady olomoucké univerzity Palackého. Mimořádně bohatý byl letos zábavný doprovodný program. Jeho součástí byl velký festival folk a country hudby za účasti nejlepších českých skupin a zpěváků včetně skupiny Fleret a Františka Nedvěda s Druhým podáním.

Na výstavišti se už nyní vše připravuje na další  - letní etapu Flory, věnované květinám vrcholného léta, zejména růžím,  která se bude konat ve dnech 17. až 20. srpna.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů