Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Každý den spláchneme do záchodu 187 tun papíru! Za devět let padnou na jeho výrobu stromy z rozlohy, která se rovná brdským lesům! Záchranou je používání recyklovaného papíru.
Na tuto hrozbu pro lesy upozornili autoři švýcarské studie. Švýcarské domácnosti jsou na tom totiž mnohem hůř, denně spolykají 384 tun "papírové hygieny" vyrobené z nově poražených dřevin o rozloze, která se rovná velikosti 22 fotbalových hřišť. Doslova požírači toaleťáku Švédové. Denně ho spotřebují dokonce 402 tuny.

DÜSSELDORF (Německo) - Číně hrozí ekologická katastrofa. Přiznal to v rozhovoru pro německý list Handelsblatt náměstek čínského ministra životního prostředí Pchan Jüe. "Čína vězí v ekologické krizi a stojí krátce před katastrofou, nesmíme si v tomto ohledu nic namlouvat," řekl listu Pchan.
Podle jeho údajů je vzduch v každém třetím městě silně znečištěn, 90 procent všech řek protékajících městy je zamořeno, 300 milionů rolníků nemá přístup k čisté pitné vodě. "Nedostatek vody a její znečištění ohrožují hospodářský rozvoj, stabilitu společnosti i zdraví lidí. V mnoha podnicích hrozí velké ekologické havárie, protože je v nich používáno zastaralé a špatně udržované zařízení," uvedl čínský politik.
Pchan je označován za jakéhosi "zeleného" mezi čínskými vládními činiteli a má podporu vysokých stranických míst, uvádí list. Přiznává například, že vláda sice přijala množství zákonů na ochranu životního prostředí, ty však nejsou v mnoha oblastech a mnohými podniky dodržovány.
Pchan požaduje zvýšení cen vody a elektřiny, které by nutilo obyvatelstvo i průmysl k úsporným opatřením ve spotřebě. Navrhuje také větší podporu průzkumu obnovitelných zdrojů energie. V každém případě musí podle něj Čína okamžitě začít jednat, protože "vzhledem k enormnímu hospodářskému rozmachu je země pod takovým ekologickým tlakem, jaký dosud žádný jiný stát nezažil".

Zhruba 15 ochránců přírody z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku dnes tradičně oslavilo Den Země sběrem odpadků. Na zhruba dva kilometry dlouhém úseku Rožnovské Bečvy mezi Rožnovem a Zubřím nasbírali celkem 25 velkých pytlů odpadu. Kromě toho absolvovali i geologickou a botanickou přednášku. ČTK to řekl Miroslav Kubín z Českého svazu ochránců přírody Rožnov.
Rožnovští ekologové pořádají podobnou akci již od roku 1994. Letos chtěli vyčistit celkem čtyři kilometry, nakonec ale zvládli jen polovinu. Odpadků bylo více než čekali. "Na březích se totiž zachytil komunální odpad, který lidé v malých osadách či obcích sypou k břehům potoků. Při letošním tání voda odpad odnesla a ty znečistily dlouhý úsek koryta," vysvětlil Kubín.
Podle Kubína nejde při akci jen o samotné vyčištění koryta od pohozených či naplavených odpadků. "Víme, že není v našich silách vyčistit celou řeku, Chceme ale přimět lidi, aby se zamysleli nad tím, jak každý z nás nakládá s odpadky a jak se vlastně chová k přírodě," poznamenal.

Zástupce šéfa čínského státního generálního úřadu pro kvalitní dozor a karanténní kontrolu Ge Zhirong dnes konstatoval, že Čína zdokonalí kontrolu a správu dovozního odpadního materiálu s cílem zabránit obrovskému riziku, které přináší odpadní suroviny čínskému ekologickému prostředí.
Ge v Pekingu na příslušném zasedání řekl, že Čína co nejrychleji vypracuje správní ustanovení o dovozní odpadní surovině, objasní správu v čtyřech bodech, tj. Registrovat podnik, který poskytl odpadní surovinu, kontrolovat před plavbou v zámoří, kontrolovat a provádět karenténu na hraničním přechodu, podnikat nasledující dozor a správu. Posílí dozor a kontrolu, nadále posílí mezinárodní spolupráci, bojuje proti vstupu nebezpečných odpadů. Podle příslušných předpisů uplatní systém registrování domácích příjemců dovozních odpadních surovin.

Společnost Eko-Kom pořádá zábavní akce pro veřejnost, které jsou už třetím rokem součástí kampaně na třídění odpadu. Letošní komunikační kampaň na předešlé navazuje heslem: Nebuďte líní, třiďte správně. Barevné dny navštíví v období od dubna do října zhruba 50 českých a moravským měst a obcí, kde jsou i součástí tradičních slavností (např. Den Země, Den Dětí, jarmarky, dožínky). Jejich hlavním zaměřením je výchova dětí a dospělých ke třídění odpadů. Součástí dnů je pojízdná výstava Tonda Obal na cestách putující po základních školách, která už oslovila cca 600 000 dětí. Tonda Obal je postavička (maskot), která provází děti světem třídění a recyklace odpadů. Součástí programu je výklad lektora, hra "Třídění odpadů", panely ukazující koloběh odpadů (od vzniku až po recyklaci) a vzorky materiálů vyrobených recyklací odpadů.

Společnost Odvoz a zpracování odpadů Ostrava (OZO) pořádala uplynulou sobotu den otevřených dveří. Návštěvníci se mohli podívat na výstavu svozové techniky nebo na linky na dotřiďování a zpracovávání odpadu. Na fotkách mimo jiné uvidíte hromady PET lahví, kartónů papíru a dalšího odpadu, který každodenně v domácnostech produkujeme.

V současné době kapacita agregátů čínských vodních generátorů už překročila 40 milionů kilowattů, což přineslo výhodu více než 300 milionům občanů, zejména venkovské populaci.
Podle zprávy je v Číně více než 40 malých vodních elektráren a více než 300 milionů venkovanů užívá elektřinu z těchto elektráren.
Malá vodní elektrárna je elektrárna, která má kapacitu agregátu pod 50 tisíc kilowattů.

V sobotu 22. dubna proběhly v ZOO Praha oslavy  Dne Země. Od 11 hodin se  v Dětském areálu Archa  konal po celý den program nazvaný "Barevný den".
Děti i dospělí se zábavnou formou seznámili s tím, jak správně třídit domácí odpad.
Akce se zúčastnili také patroni vzdělávací kampaně na třídění odpadů olympionik Lukáš Pollert a televizní moderátorka Martina Vrbová, kteří provedli děti všemi atrakcemi. 
Barevný den připravila autorizovaná obalová společnost EKO-KOM zajišťující podle zákona sdružené plnění povinnosti zpětného odběru a využití odpadů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů