Středa, 24. dubna 2024

Jizerskohorské řeky lemují po tání odpadky, hyzdily i rezervaci

Jizerskohorské řeky lemují po tání odpadky, hyzdily i rezervaci
LIBEREC - Tuny odpadků hyzdí po zimním tání břehy jizerskohorských řek. Hromadí se hlavně v údolích na Liberecku a Jablonecku, kam je přinesla velká voda z obydlených území. Typickým příkladem je Smědá, která protéká pohraničním Frýdlantskem a je na ní ojedinělá přírodní rezervace, řekl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory Jiří Hušek.

"Smědá se z horské bystřiny mění ve městech a vesnicích na regulovanou řeku a v rovinaté krajině u Višňové se stáčí do meandrů. Právě tam se usazuje nejvíce odpadků," dodal Hušek. Odpadky, zachycené na větvích nebo uvízlé na březích, vadí hlavně v přírodní rezervaci Meandry Smědé, kde se vyskytují vzácní živočichové a rostliny. Ochránci přírody tam o víkendu naplnili 100 jutových pytlů vysokých jeden metr.

Na vyčištění rezervace přispěly zhruba 20.000 korun Liberecký kraj a města na toku Smědé - Frýdlant, Raspenava a Nové Město pod Smrkem. Za likvidaci odpadků zaplatí odborné firmě obec Višňová. "Jsme rádi, že ochránci přírody s úklidem rezervaci pomohli. Čistí ji také děti z naší školy, ale s těžkými věcmi by si neporadily. Meandry Smědé s přirozeně se vyvíjejícím korytem a slepými rameny jsou celoevropsky výjimečné," uvedla višňovská starostka Marie Matušková.

Odpadky přináší na jaře k Višňové pravidelně také Bulovský potok. Uklízeli ho hasiči a starostka na březích viděla například spreje, nádoby od saponátů i obaly od nápojů a potravin, odhozené lidmi při houbaření.

Odpadky po jarním tání zaplavují pravidelně i břehy a koryta jizerskohorských řek Kamenice, Desná a Nisa. Nisu čistí v Liberci v červnu vodní záchranáři a skauti. Loni z ní na 400 metrů dlouhém úseku v centru města vytahali 3,5 tuny odpadků. Řeku zbavili především plastů, předmětů ze železa a skla. Objevili tam rovněž díly z auta - volant, pedál, řadící páku a kus palubní desky.

"Podobné úklidy jsou sisyfovskou prací. Pořád se totiž najdou lidé, kteří považují řeku za nejlepší místo, kam odhodit nepotřebné věci," řekl Petr Olyšar z Vodní záchranné služby Českého červeného kříže v Liberci. Lepší vztah obyvatel k životnímu prostředí podle něj přinese kromě ekologické výchovy dětí i hospodářská prosperita. "Až lidem odpadnou existenční starosti, začnou se více zajímat o své okolí," dodal.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů