Úterý, 23. dubna 2024

Ochránci přírody nechtějí v České Lípě novou rozhlednu

Ochránci přírody nechtějí v České Lípě novou rozhlednu
ČESKÁ LÍPA - Proti plánům na výstavbu nové rozhledny protestují v České Lípě místní ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha a Sdružení pro trvale udržitelný život. Vadí jim, že by se kvůli rozhledně kácely stromy na Holém vrchu a stála by kolem 15 milionů korun, které by se daly využít na chybějící dětská hřiště, koupaliště nebo na cyklotrasy, řekl Miloslav Lomič z Hnutí Duha.

"Holý vrch se nachází pouhých 50 metrů nad hladinou Ploučnice a všechny okolní kopce ho převyšují. Lidé by z rozhledny viděli pouze na město, a hlavně na jeho průmyslovou část," dodal Lomič. Ochránci přírody navrhují, aby na Holém vrchu vznikl místo rozhledny rekreační lesopark. Proti rozhledně sepsali petici a sbírají podpisy mezi obyvateli.

Podle mluvčí českolipské radnice Kateřiny Amrichové město chce, aby rozhledna přispěla ke zvelebení Holého vrchu jako oblíbeného výletního cíle. "Počítáme tam s úpravou cest, s vyčištěním lesa a také s vysázením nových stromů. Kolem rozhledny bychom káceli tam, kde se musejí kvůli výhledu vytvořit průseky na všechny světové strany," uvedla Amrichová. Město již vypracovalo na rozhlednu studii a získalo pro ni územní rozhodnutí a rozhodnutí o zásahu do významného krajinného prvku - lesa. Na vybudování rozhledny požádá radnice o dotaci Evropskou unii.

"Jsme přesvědčeni, že plány na výstavbu rozhledny patří mezi modelové příklady, jak se prosazují úzké skupinové zájmy na úkor zájmů veřejných. Rozhledna přinese užitek jenom firmě, která ji postaví. Město by mělo raději zajistit, aby turistům znovu sloužila rozhledna na Špičáku využívaná jako vysílač radiového a telekomunikačního signálu. Lidé tam nyní po většinu roku nesmí," uvedl Lomič.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů