Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Prezidium Komise pro cenné papíry (KCP) snížilo firmě Vodovody a kanalizace (VAK) Hradec Králové pokutu, kterou jí komise udělila loni v září za špatné informování. Firma se proti verdiktu komise odvolala a prezidium pokutu snížilo na 700 tisíc korun z původního milionu. Řekl to Pavel Loskot z vedení VAK. VAK podle Loskota požádal o odklad zaplacení pokuty, protože zvažuje, že se proti verdiktu prezidia odvolá k soudu. "Zda se VAK obrátí k soudu, ještě nebylo rozhodnuto," řekl Loskot.

Hradec Králové - Den Země trochu jinak, tentokrát v režii Společnosti pro trvale udržitelný život a Strany zelených, se bude konat v AC klubu v Heyrovského ulici. Pokud chcete znát naše reálné energetické vyhlídky, nechcete jíst bezejmenné potraviny, ale zaručenou českou biostravu, zajímáte se o to, zda potřebujeme spalovnu v Opatovicích, pak je čtvrteční seminář určen právě pro vás. Začíná v 16 hodin a jeho organizátoři slibují návštěvníkům nejenom zasvěcené informace odborníků, ale na závěr setkání také zábavu - malý rockový koncert královéhradecké kapely Enter.

Benátky nad Jizerou - Předběžný návrh protipovodňových opatření v Benátkách nad Jizerou a blízkém okolí představila společnost Vodohospodářský rozvoj a výstavba. Město i Středočeský kraj se nyní bude snažit, aby se plánovaná opatření stala součástí plánu hlavních povodí. "Předběžný návrh opatření je naprosto obecným materiálem, který pouze konstatuje, že se protipovodňová opatření mají dělat," upozornil vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Jaroslav Obermajer. Návrh má posloužit pro vznik studie. "Ta má být hotová letos a přijde na zhruba šest set tisíc korun," řekl starosta Benátek nad Jizerou Jaroslav Král. Návrh počítá s navýšením břehů v kritických místech, odstraněním starých pilířů v řece, které brání průtoku, i s využitím slepého ramena Jizery a původního koryta řeky. Rovněž předpokládá, že by na začátku slepého ramene vznikl napájecí objekt, který umožní regulovat průtoky v současném i původním korytě řeky. "Vše, co v návrhu je, se mi jeví jako reálné. Rozhodně velice dobrá je hlavně regulace odtoku," komentoval předběžný návrh starosta Král. Protipovodňová opatření na Jizeře v Benátkách se mají začít dělat nejdříve příští rok. "Odhaduji, že mohou stát i několik desítek milionů korun," usoudil náměstek hejtmana Středočeského kraje Vilém Žák.

Ačkoliv při výběrových řízeních v roce 2005 Lesy České republiky postupovaly podle stanoviska Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, jsou jejich výsledky zpochybněny. Lesní akciové společnosti podnikaly po vyhlášení výsledků v dobré víře právní jistoty podnikatelského prostředí.
„Pokud by někdo požadoval ukončit uzavřené smlouvy, znamenalo by to promarněné investice ve výši více než dvou miliard korun a ztrátu více než pěti tisíc pracovních míst,“ uvedl Rostislav Staněk, místopředseda představenstva Lesní společnosti Plasy, jedné ze společností, které právě toto nebezpečí hrozí.
V rámci loňského dvoukolového výběrového řízení bylo rozděleno zhruba 50 procent zakázek. Zbylá výběrová řízení se měla konat letos.
„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale rozhodl, že se Lesy České republiky měly řídit zákonem o veřejných zakázkách, a to je obrat o 180 stupňů,“ uvedl Staněk. „Musí být stanoveno přechodné období, aby se minimalizovaly ztráty lesních akciových společností. Uvědomte si, že sporná výběrová řízení se týkala zhruba 50 procent zakázek,“ dodal.
Přesto však by měla uskutečněná výběrová řízení platit. „Výběrová řízení provedená Lesy ČR nebyla sice realizována podle stávajícího zákona o veřejných zakázkách, ale řídila se pravidly Evropské komise pro výběrová řízení,“ uvedl Staněk, který požaduje, aby jednou realizovaná výběrová řízení, jejichž provedení bylo konzultováno s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, zůstala platná.
V opačném případě by byla ve vztahu k lesnickým společnostem, které se jich zúčastnily, vážně porušena zásada právní jistoty.

Odstranění zhruba 2000 tun odpadů z černé skládky v Libčevsi zaplatí spolková země Sasko-Anhaltsko. Odpad, u kterého policie neprokázala, že pochází z Německa, půjde do meziskladu.

Kosmické černé díry jsou podle vědců nejvýkonnější a nejekologičtější "motory" vesmíru. Vyplývá to ze studie amerických astrofyziků, kteří měřili jejich fungování, uvedla agentura AFP. Černé díry jsou pětadvacetkrát výkonnější než ten nejvýkonnější motor, jaký kdy člověk zkonstruoval, uvedl Steve Allen ze Stanfordské univerzity, která je hlavním autorem zmiňované studie. "Kdybychom mohli vytvořit automobilový motor takové výkonnosti (jako ten černé díry), pak bychom mohli s jedním galonem benzínu (3,8 litru) ujet asi 1,6 miliardy kilometrů," doplnil Allen. "Nelze být ekologičtější," dodal. Jeho tým za pomoci vesmírného rentgenového teleskopu Chandra zkoumal, jaké množství teplých plynů pohltilo devět starých černých děr.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů