Sobota, 20. dubna 2024

Český výrok srazil cenu povolenek

Český výrok srazil cenu povolenek
Evropský trh s emisními povolenkami zažil nevídaný otřes: jejich cena od úterý do včerejška spadla o 40 procent.
Rekordní propad odstartovala informace z Česka. Specializovaný server pointcarbon.com citoval náměstka ministra životního prostředí Tomáše Novotného. Ten řekl, že skutečné emise českých podniků byly loni o 15 procent nižší, než kolik získala republika povolenek.
Ceny, jež předtím šplhaly vzhůru kvůli drahé ropě a ještě v pondělí se blížily třiceti eurům za tunu oxidu uhličitého, spadly dolů. Pád se urychlil, když pointcarbon.com vzápětí uvedl, že také v Nizozemsku byly emise oproti získaným povolenkám o 6,1 miliónu tun nižší. "Už během úterka klesly ceny o čtvrtinu," říká makléř Tomáš Dzurilla z Pravda Capital.
Včera i Belgie ohlásila, že její valonský region dostal patnáctiprocentní přebytek povolenek. Ve Francii byly skutečné emise téměř o 12 procent nižší. A povolenky spadly až na 18,4 eura za tunu. Tak levné nikdy nebyly.
Zprávy o skutečném množství emisí trh čekal až v polovině května, kdy mají být oficiálně zveřejněny. Výrok náměstka Novotného byl předčasný. Řada firem, které povolenky včas neprodaly, přijde o velké peníze. Novotný krčí rameny: "Neřekl jsem nic, co by se v odborných kruzích nevědělo."
Má pravdu. Pointcarbon.com pouze citoval slova, která skoro dva týdny předtím vyšla v Právu. Spustil tím ovšem lavinu. "Česko nemůže mít na mezinárodní trh zvláštní vliv, u nás jsou rozděleny povolenky na pouhých 97 miliónů tun z celkových dvou miliard," je přesvědčen Novotný.
Jinak však jeho roli hodnotí šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl: "Kdyby takto zahýbal jakoukoli komoditní burzou člověk ze soukromé sféry, je vyšetřován komisí," prohlásil.
Nepotřebné povolenky stále drží řada českých firem. V Česku s největšími objemy obchoduje ČEZ. "ČEZ byl proti této situaci zajištěn, takže se nás pokles cen nedotkl," řekl mluvčí Ladislav Kříž. Odmítl potvrdit zprávy, podle nichž ČEZ stačil ještě před poklesem velký objem povolenek prodat.
Huť Mittal Steel Ostrava chtěla část povolenek prodat, ale teď podle mluvčí Jany Dronské bude čekat na příznivější ceny.
Z pádu cen povolenek mohou mít užitek ti, kdo ve velkém kupují elektřinu. Cena povolenek se do ní přímo promítá. "Výrobci nemusí o hodnotu povolenek zdražovat," poznamenal Bohuslav Bernátek ze společnosti Moravia Energo, jež s povolenkami rovněž obchoduje.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů