Středa, 17. dubna 2024

Praha na Urbis Invest představila svojí ochranu před povodní

Praha na Urbis Invest představila svojí ochranu před povodní
Praha protipovodňová - tak lze nazvat ústřední téma, s nímž se hlavní město aktuálně prezentuje na brněnském veletrhu Urbis Invest, probíhající současně s mezinárodním stavebním veletrhem. Praha se představuje jako významné město Evropy s důrazem na rozvoj dopravní infrastruktury.

Důraz je kladen na cílevědomě budovanou připravenost Prahy od revize zaplaveného území z titulu funkčního využití, přes nově stanovenou linii protipovodňové ochrany po její budování, to vše podpořené přepočtem matematického modelu a z něho pro potřeby krizového řízení odvozených operačních map rozlivu. Jako ukázka plánu rozvoje pro zaplavené území je vystaven model Rohanského ostrova a studie revitalizace území.

"Praha se ponaučila z minulé povodně roku 2002, která dramaticky zasáhla do života města. Reprezentace města okamžitě reagovala, připravila a realizovala během následujících třech let protipovodňovou ochranu tak, aby obyvatelé Prahy mohli žít v klidu a bezpečí před velkou vodou," říká Jan Bürgermeister, náměstek pražského primátora, který se problematice výstavby protipovodňových hrází enormně věnoval a byl jedním z těch, kdo realizaci výstavby protipovodňových opatření prosazovali. Dodává: "Proto letošní jaro se stoupající hladinou řek Prahu nezaskočilo, byli jsme připraveni. Město v loňském roce uskutečnilo taktické cvičení, které prakticky demonstrovalo naši připravenost na případ povodní a letošní jaro bylo další zkouškou. V tomto směru jsme schopni a ochotni dalším městům předávat řadu praktických zkušeností. I to je jeden z našich úkolů na veletrhu Urbis Invest. "

S výstavbou protipovodňových opatření souvisí nabídka následného rozvoje ohroženého území. Například doposud nerozvinuté oblasti Rohanského ostrova v Praze 8-Karlíně, oblast Manin a Libně se stanou plnohodnotnými stavebními pozemky. Aby se lokalita mohla rozvíjet, předcházelo tomu právě vybudování rozsáhlých protipovodňových hrází, valů a změny územního plánu hlavního města.

Už je reálné, že třeba budoucí rozvoj části území Rohanského ostrova přinese během následujících pěti až deseti let obytné soubory, administrativní a multifunkční objekty a zároveň zvýší atraktivitu navazujících pozemků směrem na východ ostrova. Na pozemcích, které jsou převážně ve vlastnictví hlavního města a jedná se o rozlohu téměř 60 hektarů, vznikne prostor pro zeleň, sport a rekreaci.

Dalším závažným tématem a prioritou pro rozvoj města, která se bude na veletrhu prezentovat, jsou infrastrukturní stavby - výstavba dopravních okruhů v hlavním městě. Neustále dopravně zatížená Praha přitom dává přibližně čtyřicet procent svého rozpočtu na dopravní stavby, připomíná náměstek Bürgermeister.

"Prahu, kromě zmíněných témat, prezentujeme v poměrně rozlehlé expozici na 80 m2 jako město, které se v průběhu let stalo vhodným podnikatelským prostředím pro investory, které klade značný důraz na systematické budování infrastruktury. Atraktivitu expozice podtrhuje i to, že panely jsou doplněny projekcí z přípravy, výstavby i prověrky účinnosti protipovodňových opatření," doplňuje náměstka Světlana Kubíková, ředitelka Útvaru rozvoje hlavního města Prahy.

Urbis Invest je součástí Stavebních veletrhů na brněnském výstavišti, veletrhy jsou otevřeny od 25. do 29. dubna 2006, a to od 9 do l8 hodin. Stánek hlavního města Prahy je umístěn v pavilonu V, č. 129.

Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů