Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sněmovna chce po vládě opatření proti nelegálnímu dovozu odpadu

Sněmovna chce po vládě opatření proti nelegálnímu dovozu odpadu
 
Praha - Vláda se má podle poslanců postarat o to, aby byly skládky nelegálně dovezených odpadů v ČR okamžitě zlikvidovány. Má také zabránit požárům na těchto skládkách. Sněmovna jí rovněž uložila "bezodkladně" přijmout opatření, která zamezí dalšímu dovozu komunálního odpadu na území ČR.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) k těmto úkolům řekl, že jde "z větší části o už plněná přání".

Podnětem pro usnesení sněmovny, které podpořilo 78 ze 115 přítomných poslanců, byl případ černé skládky německého odpadu v Libčevsi na Lounsku, která byla několikrát zapálena. K více než polovině tohoto odpadu se podle ministra přihlásilo Sasko-Anhaltsko, které se postará o jeho odvoz.

O zbývající části se bude s německou stranou ještě jednat, a to kvůli dořešení původu těchto odpadků. Zatím má být převezena do meziskladu, jedná se o náklad asi 72 z celkového počtu 160 kamionů, uvedl Ambrozek. V Libčevsi se podle něj nachází celkem asi 4800 krychlových metrů ohořelých plastů a komunálního odpadu, a 300 krychlových metrů textilií.

Ministr představil poslancům chronologii událostí kolem libčeveské skládky od loňského prosince. Obhajoval kroky České inspekce životního prostředí i svého ministerstva například ve zdůvodnění, proč inspekce sama nemohla zajistit odvoz odpadu z Libčevsi, i když je k tomu kompetentní podle zákona o odpadech. V daném případě by se podle Ambrozka dostala do rozporu se zákonem o konkurzu a rozpočtovými pravidly.

"V případě Libčevsi i ostatních skládek se jednalo s největší pravděpodobností o organizovanou činnost, která byla dopředu dlouho připravena a rychle provedena. Po této vlně vzniku několika větších skládek již jsou vraceny kamiony (s odpady) a není pozorována další významná aktivita," řekl ministr.

Poslanec ODS Václav Mencl označil ministrovo vysvětlování za technokratické. Vládě a Ambrozkovu ministerstvu mělo být jasné od loňského jara, kdy se zpřísnil německý zákon o odpadech, že nebezpečí nelegálního dovozu odpadu do Česka hrozí. Podle Mencla selhala inspekce, podle Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL) selhala celní správa, podle Josefa Šenfelda (KSČM) jsou hlavní viníkem podnikatelé z Německa i ČR, kteří si takto zajišťovali surovinu pro další spalovny.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů