Čtvrtek, 25. dubna 2024

Senát projednal novelu zákona o odpadech

Senát projednal novelu zákona o odpadech

Senát Parlamentu ČR na své 11. schůzi posoudil návrh poslanců Ivy Šedivé, Jitky Gruntové, Josefa Víchy a Taťány Fischerové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb.,o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Senátoři jej vrací s pozměňovacími návrhy sněmovně.

V současné právní úpravě nakládání s odpady není pojem "druhotná surovina" samostatně definován. Je nahrazen pojmem "materiálové využití odpadu", který se používá v předpisech ES. Vztah obou pojmů "materiálové využití" - "druhotná surovina" je vyjádřen definicí materiálového využití. Z definice je zřejmé, že druhotná surovina je považována za odpad a její využití je využitím odpadu.

Hlavním cílem této dílčí úpravy zákona o odpadech je vrátit druhotné surovině smysl a význam, tedy náhradu suroviny běžně používané ve výrobních podnicích, (především hutě, papírny a sklárny) bez toho, že musela být vedena v evidenci jako odpad a při nakládání s ní dodržovány povinnosti stanovené zákonem o odpadech.

Důvodem pro navrhované dílčí změny mající převážně legislativně technický charakter je upřesnění pojmu dovoz/dovozce v souvislosti se vstupem České republiky do EU, dále úprava nakládání s biologicky rozložitelným odpadem, která by měla podpořit jejich materiálové využívání v souladu s požadavkem směrnice č. 1999/31/ES na snižování obsahu biologicky rozložitelných odpadů ukládaných na skládky. Tyto odpady byly zařazeny do části čtvrté mezi vybrané odpady, pro které je nutné stanovit některé zvláštní požadavky pro nakládání s nimi.

Navrhované změny jsou, jak uvádí předkladatel, významné a to jak u problematiky dovozu, která je po vstupu České republiky do EU chápána u dovozu ze zemí EU pouze jako přeshraniční pohyb zboží, tak pro materiálové využívání biologicky rozložitelného odpadu, které je nutné pro dosažení souladu s rozhodnutím Rady ES ke směrnici č. 1999/31/ES ke skládkám odpadů, které požaduje snižování ukládání biologicky rozložitelného odpadu ukládaného na skládky. Ustanovení nových § 33a a § 33b by měla pomoci využívání tohoto odpadu na úkor jeho ukládání na skládky.
Další důležitou úpravou je stanovení povinnosti zapojit se do informačního systému sledování toků vybraných autovraků pro osoby oprávněné k jejich sběru a zpracování. Bez tohoto systému by nebylo možné plnit a kontrolovat plnění povinnosti stanovené v zákoně.

Následně by o návrhu měla opět rozhodnout sněmovna.

http://www.ipravnik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů