Středa, 24. dubna 2024

MŽP vydalo první souhrnnou zprávu o integrovaném registru znečištění

MŽP vydalo první souhrnnou zprávu o integrovaném registru znečištění

Ministerstvo životního prostředí vydalo publikaci „Integrovaný registr znečišťování – Souhrnná zpráva za rok 2004“. Představuje údaje ohlášené jednotlivými podniky v souhrnné podobě a hodnotí také první zkušenosti se zaváděním integrovaného registru znečišťování (IRZ) v České republice [1]. 

Publikace obsahuje především statistické informace, vytvořené z údajů ohlášených do IRZ. Jsou rozděleny podle sledovaných parametrů – emise do ovzduší, vody, půdy a přenosy v odpadech a odpadních vodách. Kromě toho se čtenář dozví o  zdrojích a  vlastnostech znečišťujících látek, které IRZ eviduje.  

Zpráva nehodnotí výhradně rok 2004, ale částečně zachycuje i poslední vývoj evropské legislativy a zmiňuje nově přijaté Nařízení Evropského parlamentu a Rady,  které zásadně ovlivní další vývoj IRZ.

„Vysoká návštěvnost webových stránek integrovaného registru znečišťování dokazuje, že lidé údaje o tom, jaké chemické látky produkují firmy v jejich okolí, skutečně vyhledávají,“ hodnotí zájem o informace z IRZ Jan Maršák, vedoucí oddělení IPPC Ministerstva životního prostředí.

Zpráva je jak v tištěné, tak v elektronické podobě (na www.irz/cz).

Další informace:

http://www.irz.cz

Pro doplňující informace lze kontaktovat přímo Ing. Bc. Jana Maršáka, vedoucího oddělení IPPC MŽP, tel.: 267 122 974, e-mail: Jan_Marsak@env.cz.

Poznámky:

[1] Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (integrovaný registr znečišťování) je databáze údajů o vybraných látkách a jejich emisích a přenosech. V tomto registru je stanoven seznam látek, jejichž emise a přenosy je uživatel registrované látky povinen zjišťovat, vyhodnocovat a ohlašovat MŽP (tzv. ohlašované látky). Uživatel registrované látky je povinen ohlašovat vybrané látky, pokud jejich množství v emisích nebo přenosech vyrovná nebo přesáhne tzv. ohlašovací práh.

Ministerstvo životního prostředí zřizuje a spravuje integrovaný registr znečišťování jako veřejně přístupný informační systém.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů