Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ruský prezident Vladimir Putin včera nařídil, aby trasa plánovaného sibiřského ropovodu byla odkloněna dál od jezera Bajkal, největší zásobárny sladké vody na světě. Toto překvapivé rozhodnutí vyvedlo z míry petrochemické firmy a potěšilo ekology.

"Neřekl jsem nic, co by se v odborných kruzích nevědělo," komentoval náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný fakt, že svým výrokem přispěl k otřesu trhu emisních povolenek.
Novotný má samozřejmě pravdu. České firmy dostaly od Bruselu více povolenek na produkci zplodin a prodejem přebytečných vydělaly stamilióny korun.
Když politik či vysoký státní úředník oznámí s předstihem cenotvornou informaci, trhy zpanikaří. Zejména když se k tomu přidají obdobné informace z jiných zemí.
Akcie elektrárenské společnosti ČEZ včera v důsledku poklesu cen emisních povolenek spadly o více než čtyři procenta. Jinými slovy, tržní hodnota firmy se snížila o více než 20 miliard korun.
V minulosti například Česká národní banka trpěla tím, jak ministři a státní úředníci s oblibou komentovali vývoj kursu koruny. Kdekdo se vyjadřoval k tomu, že by měla koruna oslabit, sazby se snížit. Kursem to házelo sem a tam a stejně jako u povolenek, takové výkyvy stojí velké peníze.
Až džentlmenská dohoda centrálních bankéřů s politiky eliminovala takové komentáře na minimum. V současné době má ČNB spíše více starostí s tím, aby sama vystupovala navenek jednotně a pro trhy srozumitelně.
Každopádně proškolit politiky a některé úředníky v tom, jakou cenu může mít prostořekost, by nebylo od věci.

Elektrárenská společnost ČEZ postaví v Ledvicích nový blok tepelné elektrárny. Stavba začne v listopadu 2007, s uvedením do provozu se počítá v červnu 2012. Investice do moderní, účinnější technologie si vyžádá 26 miliard korun, řekl šéf divize výroba ČEZ Jiří Borovec.
Do roku 2015 skončí životnost uhelných elektráren ČEZ v Ústeckém kraji, do jejich obnovy či výstavby nových bloků firma postupně investuje zhruba 100 miliard korun. "Nový blok postavíme kromě Ledvic i v Počeradech na Lounsku, každý o výkonu 660 megawattů," uvedl Borovec. Jejich životnost má být nejméně 40 let. Schválený plán investic počítá také i s obnovou čtyř bloků v elektrárnách Tušimice II a čtyř bloků v Prunéřově II. Jejich životnost to prodlouží o dalších 25 let. Právě podpisem smlouvy se Škodou Praha, generálním dodavatelem rekonstrukce Tušimic II za 20 miliard, ČEZ včera obnovu uhelných elektráren zahájil.
Záměr vychází ze zásob hnědého uhlí při zachování současných územních ekologických limitů. Dostatek paliva si ČEZ zajistil podpisem smluv na odběr hnědého uhlí od společností Severočeské doly, Mostecká uhelná a Sokolovská uhelná až do roku 2050.

Olomouc - Desítky tisíc korun vynaloží olomoucká radnice na odčerpání laguny v chatové a zahrádkářské oblasti Pustatiny mezi Chomoutovem a Černovírem. Výsledek je přesto nejistý. "S čerpáním vody po povodních jsme museli počkat, až se sníží hladina v Moravě. Od úterka se tam nepřetržitě střídá sedm hasičských jednotek,"řekl včera Radek Zapletal z olomouckého magistrátu. Jak uvedl, kvůli velké vzdálenosti od řeky nemohlo být nasazeno velkokapacitní čerpadlo. Místo něj používají dobrovolní i profesionální hasiči několik méně výkonných strojů. "Nebere to konce, vody moc neubývá. Jako by to nově vzniklé jezero bylo propojeno s okolními rybníky,"dodal Zapletal. Čerpání má skončit dnes odpoledne. Majitelé rekreačních nemovitostí se na radnici obrátili s tím, že se ke svým objektům nemohou dostat. Radnice platí pohonné hmoty čerpadel i náhradu mzdy hasičům. "S čerpáním skončíme v pátek odpoledne. Nejsme schopni dlouhodobě pumpovat vodu zpět do Moravy,"uzavřel Zapletal.

V ČR se loni prodalo 60 tis. – 65 tis. tun  těchto obalů, z nichž zhruba polovina se znovu zpracovala v dalších výrobcích.
U ostatních plastových odpadů vytřídí Češi 35 %. V obou kategoriích už nyní země překračuje podmínky evropské směrnice o obalech, která nařizuje recyklovat do roku 2012 pětinu až čtvrtinu plastů prodaných na trhu, řekla ředitelka sekce využití odpadů firmy EKO-KOM Martina Vrbová.
"Každá druhá PET láhev prodaná u nás se tak dostane do dalšího výrobku," uvedla. Více než 90 %, což je zhruba stejně jako u dalších evropských zemí, putuje do Číny, kde se z nich vyrábějí vlákna na výrobu levného oblečení.
Zbytek odeberou Silon Planá nad Lužnicí, největší tuzemský zpracovatel odpadních PET lahví, a od loňského roku také firma PTP z Jílového u Prahy, která vyrábí ze starých lahví nové. Silon vyrábí z polyesterových vláken izolační fólie a geotextilie.
Obě české firmy, které mají roční kapacitu přes 20 tis. tun lahví, musejí na trhu v Česku i v jiných zemích o PET lahve bojovat.
Ceny vykupovaných lahví se pohybují od osmi do 11 korun za kilogram podle barev. Čínští nákupčí, kteří operují nejvíce na Moravě a v jižních Čechách, nabízejí za průhledné lahve až 12 korun.
Číňané, kteří mají největší zpracovatelské kapacity na polyesterová vlákna na světě, je nakupují po tunách, což je podle Vrbové problém nasbírat.

Vlašim - Po dlouhých šesti měsících letošní nekonečné zimy opouštějí Stanici pro handicapované živočichy vlašimského Podblanického ekocentra její dočasní bodlinatí obyvatelé. Ti zde nalezli přístřešek pro zimní spánek na sklonku října a teprve s příchodem teplejšího počasí v polovině týdne je pracovníci stanice po malých skupinkách vypouštějí zpět do volné přírody. "Loňské ježky jsme přijímali v průměrné váze kolem čtvrt kilogramu. Sešlo se jich u nás celkem osmasedmdesát," uvedla ošetřovatelka Zuzana Pokorná, když ve stanici plnila přepravku pichlavými koulemi. Během hibernace ježci svou váhu ztrojnásobili a jsou připraveni nalézt si nový domov. "Ani tihle tvorečkové nejsou u nás zadarmo. Ježky je třeba zbavit parazitů a i v průběhu hibernace při probouzení je dokrmovat. Zimní pobyt jednoho ježka stojí stanici zhruba pět set korun," informovala Zuzana Pokorná, když se téměř kilogramoví pichláči nedůvěřivě rozhlíželi po velké mýtině v Jinošovském údolí.

Úpohlavy - Sdružení pro nakládání s odpady (SOŇO) si na svou skládku v Úpohlavech pořídilo moderní kompaktor typu Bomag, který nahradí devět let starý, dosluhující stroj. "Drobeček" váží téměř třicet tun.
Hlavní náplní práce kompaktem je rozhrabování odpadů. Novinka podstatně zlepší prostředí pro jeho obsluhu. "Na starém stroji občas pracovníci trpěli. Obtěžoval je velký hluk, spousta prachu a pokud si kvůli tomu zavřeli dveře, tak pro změnu úmorné vedro," konstatoval předseda SOŇO Ivo Hynl. Kabina nového kompaktoru je oproti tomu vybavena klimatizací a určitým způsobem je v ní omezen i hluk. "Jednoznačně se jedná o podstatné zlepšení pracovního prostředí pro obsluhu," poznamenal Hynl.
Změnou pro pracovníky je i ovládání stroje. Rozloučit se totiž mohou s klasickým volantem, který nahradily páčky, takzvané joysticky. Rovněž tato skutečnost uleví obsluze při práci. "Při ovládání joysticky se nebudou tolik namáhat, neboť stačí vynaložit jen minimální sílu," uzavřel předseda.

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM (Kroměříž): K ohrožení životního prostředí došlo dnes v ranních hodinách při úniku motorového oleje, který se dostal až do kanalizace. Na silnici v části Bílavsko havaroval nákladní automobil a z proražené olejové nádrže uniklo asi 20 litrů oleje do okolní půdy.
Olej se vlivem deště dostal ze silnice do odtokové strouhy a do kanalizace. Hrozilo, že látka ohrozí vodní zdroje a přilehlé pozemky,“ uvedl tiskový mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Bystřice a Kroměříže s technickým vozidlem a sorbenty, kterými zasypali znečištěnou vozovku.
Hlavním úkolem hasičů bylo zastavit šíření ropných látek ze silnice a v odtokové strouze. Nejdříve byla utěsněna kanalizační vpusť a po té byly položeny tři provizorní norné stěny. Na nich hasiči zachytávali olejové skvrny a likvidovali je sorbenty. Použitý sorbent byl hasiči sbírán a ukládán do připravených nádob. Na místo se dostavila také pracovnice Odboru životního prostředí Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem, která si místo havárie prohlédla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů