Úterý, 23. dubna 2024

Obnova energetických zdrojů a systémy ZAT

Obnova energetických zdrojů a systémy ZAT
Nejvyšší prioritou ČR je podle vlastní strategie nezávislost na cizích zdrojích energie a nezávislost na spolehlivosti dodávek cizích zdrojů.

Česká republika se blíží ke zlomovému okamžiku: současné uhelné elektrárny provozované polostátní firmou ČEZ dosluhují a po roce 2015 se plánuje výstavba nové generace. ČR chce co nejvíce soběstačnosti, to znamená možnost využít při výrobě elektrické energie všechny dostupné domácí suroviny, především hnědé uhlí a uranovou rudu. Vzhledem ke stáří a opotřebení uhelných elektráren se připravuje rozsáhlý modernizační program.
Obrovský boom ve výstavbě nebo modernizaci zdrojů se čeká nejen v ČR, ale i v celé Evropě (již v roce 2020 by mělo být nahrazeno 200 000 MW instalovaných v dosluhujících zdrojích, to je výkon dvou set Temelínů a současně vznikne nová poptávka po dalších 100 000 MW. Do roku 2030 budou státy evropské patnáctky potřebovat nové výrobní kapacity o výkonu dokonce 520 000 MW. To pro představu znamená 867 uhelných elektráren o výkonu 600 MW nebo 325 jaderných elektráren o výkonu 1600 MW). Vedle příznivých vlivů na ekologii bude mít obnova uhelných elektráren velmi pozitivní ekonomické dopady pro domácí firmy, které získají zakázky (převzato z časopisu Energetika č. 3/2006, rozhovor s představitelem ČEZ a.s.).
Na tuto očekávanou investiční vlnu v klasické republice se připravuje i společnost ZAT a.s., která je tradičním dodavatelem automatizace průmyslových procesů s podporou vlastního řídicího systému. V této oblasti působí více než čtyřicet let a se stovkami realizovaných projektů v tuzemsku a ve více než 30 zemích může nabídnout bohaté zkušenosti v oblasti automatizace technologických procesů.
Zaměřuje se na maximální přizpůsobení individuálním požadavkům zákazníků vyžadovaných zejména v oblasti klasické a jaderné energetiky, povrchových dolů, plynárenství, dopravy, potravinářství a dalších odvětví. Řídicí systémy společnosti ZAT a. s. se nachází v nejnáročnějších aplikacích se zvýšenými nároky na provozní spolehlivost, dostupnost a nepřerušitelnost funkce a bezpečnost řízených technologií.
Přestože je ZAT významným dodavatelem řídicích systémů, musí o každou zakázku usilovat v náročných výběrových řízeních. Mezi časově nejbližší významná výběrová řízení, ve kterých ZAT chce uspět, bude jistě patřit komplexní obnova Elektrárny Tušimice II a Elektrárny Prunéřov.
Základem většiny dodávaných řešení společnosti ZAT jsou vlastní řídicí systémy ZAT - Plant Suite MP a Primis 2000. ZAT má pro své řídicí systémy vlastní vývojovou základnu a technologické zázemí včetně odpovídajícího lidského potenciálu. Výhodou vlastního vývoje je možnost pružně reagovat na případné nestandardní požadavky nových projektů a současná modernizace řídicích systémů ZAT.
Strukturu řídicího systému ZAT lze rozdělit na dvě hlavní části (operátorská a procesní úroveň) spojené procesní komunikací. Monitorovací část systému je dnes často tvořena hierarchicky uspořádanými úrovněmi zahrnujícími veškeré nástroje operátorského řízení a dalšími systémy pro ukládání, zpracování a monitorování veškerých procesních dat. Stále častěji je vyžadováno propojení až na podnikové informační a řídicí systémy. Tato úroveň je dnes všeobecně řešena na počítačích standardu PC pod operačním systémem Windows. Dodávané řídicí systémy jsou vybaveny rozsáhlou diagnostikou. Skladba řídicích systémů v cílové podobě obsahuje napojení na vyšší informační struktury provozu popř. na centrální dispečink, dostatek a věrohodnost vstupních informací do systému, především napojení na reálná data z technologického procesu včetně napojení na cizí řídicí systémy jednotlivých technologií.
Kromě vlastního řídicího systému je součástí většiny realizovaných dodávek komplexní inženýring zahrnující zejména koordinaci a řízení dodávaných činností a subdodávek, projekční zpracování požadavků zákazníků a veškeré související služby. Podle rozsahu dodávky může společnost ZAT a. s. nabídnout služby, které zahrnují konzultaci, zpracování úvodního a prováděcího projektu, kompletaci a výrobu, instalaci na stavbě, školení a poprodejní servis. Tyto služby jsou zajištěny na principech týmové práce, která je zárukou maximální zodpovědnosti a individuálního přístupu vůči zákazníkovi.
Řídicí a informační systémy společnosti ZAT pracují v klasické energetice v tuzemsku a prakticky po celém světě. V České republice patří mezi nejvýznamnější dodávky instalované systémy ZAT v Elektrárně Mělník 1 (společný velín), Elektrárně Mělník II III (zauhlování), Elektrárně Tušimice (odběr strusky), Elektrárně Opatovice (záložní zdroje v Hradci Králové a Chrudimi aj.), Teplárně Náchod (zauhlování, telemetrie, komunikace s ochranami), Teplárně Písek (regulace spalování kotlů) a řadě dalších.
Společně s vyššími dodavateli technologických celků (Škoda Praha či Škoda Plzeň) ZAT realizoval stavby i ve vzdálených destinacích, jako je např. Argentina, Čína, Egypt, Indie, Kuba. V minulém roce se dodávky řídicích systémů ZAT úspěšně podílely na zprovoznění elektrárny Shen Tou (Čína) a elektrárny Felton (Kuba).
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů