Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologickému dřevu pomáhá i agent 007

Ekologickému dřevu pomáhá i agent 007

Praha - Certifikát FSC, označující dřevo z ekologického lesa, se jen pomalu probíjí na český trh. Většina lidí o něm nic neví.

Světově uznávaný německý spisovatel Günter Grass tiskne své knihy výhradně na certifikovaném papíře FSC. Herec Pierce Brosnan - dřívější představitel agenta Jamese Bonda - a jeho kolegyně Jennifer Lopez propůjčili své tváře na plakáty podporující ekologickou značku FSC.

V západní Evropě se každoročně trh s FSC výrobky - nábytkem, papírem či kuchyňským náčiním - rozroste o sto až sto padesát procent. Ovšem nemnoho českých firem, které si značku FSC nechaly udělit, jsou z certifikátu většinou rozpačité a tvrdí, že jim zatím nic moc nepřinesl.

A drtivá většina veřejnosti značku vůbec nezná. "Znalost je v zásadě nulová," potvrzuje ředitel české pobočky FSC Michal Rezek.

Ekologické Hnutí Duha se tento stav teď snaží změnit. V zimě a na jaře například zorganizovalo podrobný dotazníkový průzkum, jehož smyslem bylo zjistit, kteří čeští prodejci dřevěných výrobků kontrolují původ svého materiálu. Výsledky sdružení zveřejnilo právě dnes.

Jako nejlepší z průzkumu vyšel Hornbach a Jysk. Nejhorší jsou naopak Tusculum, Hartman a Tesco. Polovina z dvaceti dotázaných podniků neodpověděla.

"Samozřejmě jedním z cílů průzkumu je i propagace certifikátu FSC," řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Česká pobočka FSC se zase chystá na reklamní kampaň, kterou by chtěla spustit příští rok - pokud sežene dostatek peněz.

Certifikát máme, ale k čemu?

Jednou ze zhruba pětadvaceti českých firem, které certifikát FSC mají, je Dřevovýroba v Rynholci u Kladna.

"Zatím z toho moc nadšený nejsem," říká majitel podniku Josef Hošek. Ročně ho certifikát vyjde na desítky tisíc korun. "Ještě se nám ta investice nevrátila," dodává. "Snad to ale v budoucnu bude muset mít každý."

Infobox

K ČEMU SLOUŽÍ FSC

  • Nevládní nezisková organizace FSC vznikla v roce 1993 v Torontu.
  • Jejím smyslem je podporovat ekologicky šetrné využívání lesů.
  • Jen do Česka se podle odhadů doveze každoročně asi 100 tisíc metrů krychlových ilegálně vytěženého dřeva z tropů či Ruska.
  • Podniky, které chtějí získat logo TSC, musí splnit přísná kritéria.
  • Certifikátem je pak označen i výrobek z tohoto dřeva - nábytek, papír, kancelářské potřeby či celé domy.

Rozpačitá je i společnost Bohemia Sport v Horažďovicích. "V současné době je nám k ničemu," říká zástupce firmy Pavel Zábranský. Jediný, kdo projevil předběžný zájem o sáně z certifikovaného dřeva, byla švýcarská firma, ale nic zatím neobjednala.

"Myslím, že značka se v budoucnu vyplatí," soudí Jaromír Šůstek z rodinné dřevovýroby ve Valašské Bystřici u Rožnova pod Radhoštěm. "Když si koupíte stroj, také se vám tato investice nevrátí hned."

Sdružení obecních a soukromých lesů Svitavy už narazilo na odběratele, který nechce jiný certifikát než právě FSC. "To je pro nás samozřejmě konkurenční výhoda," říká Milan Hron, zástupce sdružení. Dodal, že tento odběratel dokonce nabídnul za certifikované dřevo víc peněz.

"Postupně se využívání certifikátu FSC rozjíždí," soudí Hron.

Volarské lesy se značky zřekly

Městské lesy Volary se po negativních zkušenostech s certifikátem FSC se dokonce rozhodly značky se zříct. "Byla nám k ničemu," tvrdí jednatel volarských lesů Miroslav Řežábek.

Uvedl, že pro jeho podnik má větší přínos "konkurenční" značka PEFC. "Dává nám lepší podmínky, výhody při jednání o cenách, někde chtějí jen tento certifikát," dodává Řežábek, podle něhož je PEFC velmi podobný značce FSC.

Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha to odmítá. "PEFC je značka, která nevyžaduje splnění žádných zvláštních standardů. Stačí jen dodržovat zákony. Navíc tuto značku dostávají i podniky, které nijak zvlášť šetrné k přírodě nejsou."

Kotecký dodal, že označení PEFC vzniklo jako reakce na ekologickou značku FSC, založili ji velcí majitelé lesů. Nikdy se ovšem nedostala až do obchodů. Naopak značkou FSC je označeno mnoho výrobků.

FSC na rozdíl od PEFC podporují v zahraničí největší ekologické organizace, třeba WWF, Friends of the Earth nebo Greenpeace.

Státní podnik Lesy má takřka veškeré své porosty certifikovány značkou PEFC, teď chce vyzkoušet na vybraném území i FSC

"Uvažujeme o tom už delší dobu. Důvodem je možnost srovnání přínosu obou systémů," říká mluvčí Lesů Alexandra Křížková.

V cizině chtějí značku statisíce lidí

České nevládní organizace věří, že lesů i dřevěných výrobků s ekologickým označením FSC bude rychle přibývat. Ředitel české pobočky FSC Michal Rezek uvedl, že se na certifikaci chystá například Krkonošský národní park.

"V Evropě je FSC jedna z nejúspěšnějších ekologických značek," říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Na trhu je teď asi 20 tisíc výrobků z FSC dřeva.

"Spotřebitelů, kteří se podle této značky rozhodují, budou statisíce nebo miliony," říká Kotecký, podle něhož například Hornbach oznámil, že v budoucnu nebude kupovat dřevo z nových členských zemí EU, pokud nebudou mít značku FSC.

V Česku je ovšem využívání této značky teprve na začátku. Certifikát šetrného hospodaření FSC má jen asi setina plochy českých lesů.

"Biopotraviny se také několik let potácely na okraji zájmu a v posledních letech je o ně stále větší zájem," vysvětluje Kotecký. Doufá, že podobné to bude s výrobci s označením FSC.

"Lidé, kteří značku znají a sledují ji, tu už jsou a přibývá jich. Předpokládáme, že český trh dostane v příštích letech podobnou dynamiku jako západoevropský," dodal Kotecký.

Zdroj: http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů