Sobota, 20. dubna 2024

Navštivte sopku Níssyros ve Středomoří

Navštivte sopku Níssyros ve Středomoří
Nyssiros – sopka ještě živá.

   Oblast Egejského moře je místem, kde se geologové a geofyzikové mohou přesvědčit, že pod tenkou vrstvou zemské kůry jsou ohniska plná neklidu a pohybů. Pokud navštívíte řecké ostrovy Dodekanesos, pak do svého programu nezapomeňte přidat i prohlídku sopečného ostrova Nyssiros mezi ostrovy Kos a Rhodos. Budete mít jedinečnou příležitost projít se po kráteru Stephanos – sopky staré 15 000 let . 

Ostrov Nyssiros má rozlohu 41,13 km2. Vnitřek ostrova tvoří několik kráterů, které jsou datovány z období 45 000 až 15 000 let. Nejmladší z nich Stephanos dává dosud vědět, že je pod ním v hloubce 3–4 km stále žhavé magma. Sirné výpary pronikají tenkou slupkou kráteru a jejich charakteristický zápach zkažených vajíček se nese po větru do vzdálenosti několika stovek metrů.

V této oblasti nechybí ani seismická aktivita. V roce 1996 zde byla zaznamenána řada silných zemětřesení (do magnituda 4,5) s hypocentry mezi ostrovy Kos a Nyssiros ve velmi malé hloubce, asi do 40 km. V této době se prudce zvýšila i aktivita plynů a fluid v kráteru, o čemž svědčí i fotografie vystavené v galerii hlavního města Mandraki. Mračna plynů zahalila kráter a zamezila zvědavým turistům procházku po dně kráteru.

Ale i dnes je co k vidění! Kromě mnohých syčících děr a jam orámovaných žlutými výkvěty krystalků síry je to především bublající bahno vystřikující až do výšky půl metru. Dno kráteru je natolik horké, že turisté obutí pouze v sandálech jej předčasně opouštějí. 
Také unikající páry a plyny mají vysokou teplotu a jsou doprovázeny hvízdavým zvukem připomínající tlakový hrnec.

Pro nás středoevropany je to jedinečný zážitek pohybovat se po tak mladé zemské kůře, která ještě nevychladla. Možná, že když po návratu  zpět do České republiky uvidíme západočeský SOOS nebo Vřídlo v Karlových Varech začneme pochybovat i o stabilitě „našeho starého“ Českého masívu!

Autoři: Z. a D. Skácelovy

 

Pohled na nejmladší z kráterů ostrova (zdroj www.space-unit.gr)

Turisté sestupující na dno kráteru

Vývěry bublajícího bahna

Průduchy na dně kráteru s unikajícími plyny

Sirné výkvěty na povrchu kráteru

ZDROJ:www.nts2.cgu.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů