Pátek, 29. března 2024

Agentura ochrany přírody zbaví Máchovo jezero sinic

Agentura ochrany přírody zbaví Máchovo jezero sinic
DOKSY - V polovině května chce Agentura ochrany přírody a krajiny ve spolupráci s městem Doksy podrobit Máchovo jezero chemickému zásahu, který zbaví vodní plochu nadměrného výskytu sinic. Ekologové původně neměli na ozdravné opatření peníze, nyní se jim ale podařilo sehnat více než dvoumilionovou dotaci od ministerstva životního prostředí. Podle ředitele agentury Františka Pelce bude zásah stát 3,5 milionu korun, podílet se něm bude i město Doksy a kraj.

Ekologové ošetřili jezero pomocí hlinitých solí již vloni. Chemické látky zlikvidovaly sinice, pro ostatní složky ekosystému i pro lidské zdraví jsou přitom neškodné. "Opakovaná aplikace by měla mít delší účinek než na jeden rok," podotkl Pelc.

Ochranáři by raději dno jezera s vysokým obsahem fosforu odbahnili. Projekt, který jim na to měl zajistit prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie, byl ale příliš finančně náročný. Nyní proto hledají cesty, jak odtěžení bahna zlevnit. "Chtěli bychom mít v ruce i studii proveditelnosti, dřív, než budeme o podporu znovu žádat," podotkl Pelc.

Máchovo jezero slouží k rekreaci. Oblast kolem něj je na turistice ekonomicky závislá. Poslední dva roky však byly pro tamní podnikatele špatné. V roce 2004 poznamenal sezonu vysoký výskyt sinic v jezeře, kvůli němuž hygienici zakázali koupání, minulé léto zase bylo studené a koupání nepřálo.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů