Středa, 24. dubna 2024

Češi považují odpad z Libčevsi za nebezpečný, Němci ne

Češi považují odpad z Libčevsi za nebezpečný, Němci ne
Praha - České úřady pohlížejí na odpad, který zůstal v Libčevsi na Lounsku po požárech černé skládky německého odpadu, jako na nebezpečný. Podle zástupce spolkového ministerstva Helge Wendenberga, který se zúčastnil dnešního jednání česko-německé komise pro životní prostředí v Praze, však zbytky po požáru nebezpečné nejsou. Novinářům řekl, že odpad byl nebezpečný v době požárů, a to pro ovzduší.

"Soudněznalecký posudek, který si nechala vyhotovit policie, hovoří jednoznačně o tom, že navezený odpad byl nebezpečný. Tudíž ho za takový považujeme," řekl novinářům ředitel odboru odpadů českého ministerstva Leoš Křenek. Vzhledem k tomu, že minulý týden začal přesun části spáleniště do meziskladu a druhou část slíbila země původu Sasko-Anhaltsko odvést do poloviny května, podle něj nevyplývá z rozporu žádný praktický problém. A to ani v případě, že na sebe Německo vezme zodpovědnost i za první část odpadů, u kterých se zatím nepodařilo prokázat původ.

Do Libčevsi bylo nelegálně navezeno 4000 tun odpadů, k původu 2100 tun se přihlásilo Sasko-Anhlaltsko. Po shoření odpadu z místa podle dohody odveze Sasko-Anhaltsko 750 tun. Odvoz začne příští týden a bude na něj dohlížet Česká inspekce životního prostředí. Druhou část spáleného odpadu už odváží z Libčevsi společnost Celio na svou skládku u Litvínova na Mostecku.

Na přepravu a uložení odpadu na skládce Celia ministerstvo financí vyčlenilo 1,9 milionu korun. Společně s německou odpadovou agenturou budou po původci tohoto odpadu pátrat české úřady a policie. Pokud se do tří měsíců dokáže, že vznikl v Německu, zaplatí jeho likvidaci i převezení do meziskladu německá strana. V opačném případě navrhne vládě definitivní řešení ministerstvo s vědomím toho, že za anonymní odpad je odpovědný stát.

Náklady na zpětný transport odpadu z Libčevsi se odhadují na 150 eur (tedy asi 4500 korun) za tunu. Sasko-Anhaltsko uplatní nárok na jejich náhradu u firmy z Halle, od níž libčeveský odpad pochází. Vůči ní bylo zahájeno i trestní řízení kvůli ilegálnímu dovozu odpadu.

Poté, co se případy černých skládek německého komunálního a jiného odpadu v České republice začala zabývat média, zpřísnily obě země namátkové kontroly kamionů jedoucích z Německa do Česka.

Dnes se komise dohodla na postupu, jakým se budou úřady obou zemí řídit v případě dalších nelegálních dovozů. Německo také slíbilo, že prostřednictvím průmyslových svazů bude informovat podniky nakládající s odpadem o situaci v Česku. Němečtí účastníci zasedání však zdůraznili, že na vzniku černých skládek s německým odpadem se podepsali lidé z obou stran hranice. Kriminálních obchodů se účastnily dvě strany, zaznělo na tiskové konferenci.

Policie kvůli nelegálnímu dovozu odpadů do Česka obvinila v druhé polovině dubna šest lidí. Tři z nich jsou podezřelí z navážení odpadu na skládku v Libčevsi. Ostatní organizovali dovoz německého odpadu na skládky v Jirkově a Tušimicích na Chomutovsku. Mezi obviněnými je i jeden německý občan.

www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů