Středa, 24. dubna 2024

Správa CHKO nesouhlasí s vodní elektrárnou na Desné

Správa CHKO nesouhlasí s vodní elektrárnou na Desné

S výstavbou malé vodní elektrárny na Černé Desné nesouhlasí správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory. Elektrárna by narušila přitažlivou krajinu v druhé nejvzácnější zóně chráněného území. ČTK to dnes řekl vedoucí správy CHKO Jiří Hušek.

"Elektrárna by poznamenala život v řece i okolní les. Ohrozila by chráněné rostliny a živočichy. Voda patří mezi nejekologičtější zdroje pro výrobu energie, ale pro nás je důležitější, aby na Černé Desné zůstala zachována cenná příroda," vysvětlil Hušek.

Elektrárnu pod soušskou přehradou chce vybudovat desenská radnice. Kvůli zamítavému stanovisku CHKO ji ovšem nesmí zařadit do městského územního plánu. "S CHKO souhlasí také odborníci z ministerstva životního prostředí. Chystáme se s nimi ale ještě jednat, aby změnili svůj názor. Obrátíme se rovněž na vládu," prohlásil desenský starosta Marek Pieter.

Radnice si nechala zpracovat biologický znalecký posudek, kde stojí, že elektrárna chráněné území ovlivní záporně, ale ne v kritické míře. Podle Pietera stojí na Černé Desné pod soušskou přehradou již tři malé vodní elektrárny. Nová elektrárna by i s 1600 metrů dlouhým potrubím vyšla na 26 milionů korun. Ročně by dodala do sítě 3,1 megawatthodiny a město by utržilo 7,2 milionu korun. "Náklady na výstavbu elektrárny bychom pokryli za necelých pět let. A mnohem dříve by se nám zaplatila, kdybychom získali dotaci z Evropské unie," konstatoval Pieter.

Starosta upozornil, že voda je nevyčerpatelným přírodním zdrojem na výrobu energie a elektrárna na Černé Desné by ročně ušetřila 12.000 tun hnědého uhlí nebo 105 kilogramů jaderného paliva. V Desné před druhou světovou válkou stály desítky vodních elektráren, nyní tam jsou čtyři.

"V Jizerských horách jsme v minulosti některé elektrárny na řekách povolili. Každá ale odebírá z koryta vodu a na Černé Desné by kromě jiného chyběla i v atraktivních vodopádech," řekl Hušek.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů