Pátek, 29. března 2024

Interiér bez hluku zvenčí

Interiér bez hluku zvenčí

Kvalitní okna by měla mít nejen výborné tepelně izolační vlastnosti, ale také by měla zabránit pronikání zvuků zvenčí do interiéru. Na jakých faktorech při výběru okna záleží?

Při zvukové izolaci okna nezáleží pouze na hodnotě tzv. vzduchové nepřůzvučnosti, která je oficiální veličinou a při testování okna se vždy měří. Záleží také ostatních faktorech, například na odborné instalaci okna apod.

Standardní dvojskla, kde jsou skla o tloušťce 4 milimetry a mezi mini vzduchová mezera široká 16 milimetrů, utlumí hluk přibližně do výše 32 dB. Zvukoizolační vlastnosti lze zlepšit použitím silnějšího vnějšího skla, ovšem pouze do určité tloušťky skla. Vnější část okna by příliš ztěžkla a způsobilo by to problémy s kováním. Výjimku tvoří okna střešní, která mohou mít větší tloušťku skel a tím dosahovat vyššího útlumu zvuku. Za citelný příplatek je možné použít okno s vrstveným vnějším sklem, levnější variantu však představuje spíše izolační trojsklo.

Pokud je meziskelní prostor naplněn izolačním plynem (argon, krypton nebo nejúčinnější hexafluorid síry), neprůzvučnost okna se může zvýšit až na 45 dB. Důležitou roli hraje také řešení zasklívací spáry, zejména potom jak hluboko do okenního křídla zůstává zasazeno vnitřní sklo (nejméně 25 mm). Je-li zasklívací drážka dostatečně hluboká, výrazně to zlepšuje také tepelnou izolaci   a zamezuje srážení vlhkosti na vnitřní straně okna.

Při konstrukci okna také zaleží na způsobu utěsnění škvíry ve spoji pevného rámu okna a rámu okenního křídla – takzvaná funkční spára. U dřevěných oken je běžně dvojí těsnění, u plastových a hliníkových oken   dokonce trojí těsnění. V každém případě by však mělo jít o těsnění středové

Zvukovou izolaci okna nelze bohužel nikdy přesně stanovit výpočtem. Proto pokud chceme mít jistotu, měli bychom požadovat od výrobce oken doložení zkušebního protokolu. Bohužel ani tento protokol ze zkušebny za ideálních podmínek nám nezaručují, že mnohé nebude pokaženo nevhodnou montáží okna do ostění. Chceme-li mít jistotu vysokého útlumu zvuku, je nezbytné provést připojovací spáru velmi pečlivě. Při zanedbané montáži se může útlum hluku snížit i na polovinu. Při ceně zvukotěsných oken vy nás takovýto výsledný efekt jistě nepotěšil.

Foto: archiv firem Internorm, Gealan, Geus
www.bydleniprokazdeho.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů