Čtvrtek, 18. dubna 2024

Euroregion Nisa

Euroregion Nisa
Liberec - Na brněnském veletrhu Urbis Invest byl představen regionální projekt Libereckého kraje na vytvoření moderního dopravního obslužného systému na území tří států v rámci Euroregionu Nisa. Euroregion Nisa patří mezi nejaktivnější regiony v České republice z hlediska dopravní obslužnosti a nachází se mezi městy Zittau v Německu, Jelenia Góra v Polsku a českými Liberec a Jablonec nad Nisou.
Od roku 2000 existuje projekt nazvaný Regiotram Nisa, jehož hlavním posláním je zlepšení infrastruktury v regionu. Jde především o vytvoření systému pro provozování moderní veřejné dopravy založené na páteřní síti kolejové dopravy.
Cestující by měli dostat k dispozici moderní mezinárodní veřejný dopravní systém, který zvýší nejenom kapacitu, ale hlavně kvalitu dopravní obslužnosti regionu, což by mělo zastavit negativní trend poklesu zájmu o veřejnou kolejovou dopravu na Liberecku. Projekt by měl naplnit také dopravně politické cíle Evropské unie a České republiky, vytvořit ekologickou variantu vůči individuální automobilové dopravě, zlepšit dostupnost center měst z příměstských oblastí a především zlepšit kvalitu spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.
Základním charakteristickým rysem kolejového dopravního systému Regiotram Nisa je propojení železniční a tramvajové infrastruktury, umožňující prostřednictvím provozu TramTrain vozidel zavedení smíšeného provozu na železničních tratích. Umožněno tak bude bezpřestupové dopravní spojení mezi příměstskými oblastmi a centry spádových měst v regionu.
Výhledově se počítá také s napojením na velká turistická střediska regionu - Tanvaldský Špičák, Harrachov a Rokytnice nad Jizerou.
Nositelem projektu je Liberecký kraj a mezi partnery patří Ministerstvo dopravy ČR, Správa železniční dopravní cesty, s. o., Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a trojice České dráhy a. s., Statutární město Liberec, Město Jablonec nad Nisou, které již před šesti lety podepsaly "Memorandum o spolupráci při řešení dopravní obslužnosti v liberecko-jablonecké aglomeraci" a tím deklarovaly prvotní společný zájem na vytvoření zcela nově koncipovaného regionálního systému veřejné dopravy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů