Pátek, 29. března 2024

Vítkovice mají zakázku za sedm miliard

Vítkovice mají zakázku za sedm miliard
Vítkovice Heavy Machinery, největší strojírenská dceřiná firma akciové společnosti Vítkovice, získala od energetické skupiny ČEZ zakázku za více než sedm miliard korun. Do roku 2010 dodá kotle pro tepelnou elektrárnu Tušimice. Firma zároveň získala opci na modernizaci kotlů pro elektrárnu v Prunéřově v přibližně stejné hodnotě. Včera to potvrdil generální ředitel firmy Vítkovice Heavy Machinery Milan Beněk.
Zakázky vytvoří na Ostravsku přibližně tisíc nových pracovních míst, z toho asi tři sta přímo ve Vítkovicích.
"Je to největší kontrakt ve Vítkovicích za posledních třicet let, bude z něj profitovat celý region," uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Vítkovice Holding Jan Světlík. Na Ostravsku je bez práce přes 24 tisíc lidí, míra nezaměstnanosti se pohybuje těsně pod 15 procenty.
Vítkovice budou nyní potřebovat zejména zkušené kotláře, svářeče, projektanty a inženýry. Některé své pracovníky už začala firma na novou zakázku školit dříve. "Nechceme skončit touto akcí. Rádi bychom se připravili na další projekty pro ČEZ," řekl Světlík.
Elektrárenská společnost ČEZ chce investovat do modernizace svých uhelných elektráren v příštích patnácti letech zhruba 150 miliard korun. Většina současných hnědouhelných elektráren firmy pochází z konce šedesátých a počátku sedmdesátých let minulého století, před deseti lety byly odsířeny a modernizací firma prodloužila jejich životnost o patnáct let. Po obnově elektráren v Tušimicích a Prunéřově přijde na řadu výstavba nových bloků v Ledvicích a Počeradech, kde chce ČEZ také kompletně opravit tři současné bloky.
Generálním dodavatelem modernizace Tušimic je Škoda Praha Invest. Její šéf Daniel Jiřička včera řekl, že Vítkovice uspěly v soutěži především díky cenové nabídce a technickému řešení svých kotlů pro spalování hnědého uhlí. "Garantují snížení škodlivin hluboko pod normou a požadavky zadavatele," uvedl Jiřička.
"Věřím, že reference z ČEZ nám otevřou dveře i k zahraničním zákazníkům," dodal Světlík. Společnost sází na Balkán a okolní státy, v nichž pracují hnědouhelné elektrárny. O kontrakty hodlá usilovat rovněž v jihovýchodní Asii.
Turbíny pro tušimickou elektrárnu zhotoví Škoda Power, dodavatel odsíření elektrárny vzejde z výběrového řízení, které nyní teprve probíhá.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů