Pátek, 19. dubna 2024

Za dluh Setuzy žádá stát aspoň 650 miliónů

Za dluh Setuzy žádá stát aspoň 650 miliónů
Za pohledávku Setuzy, nejvýznamnějšího výrobce surovin pro bionaftu, chce stát nejméně 650 miliónů korun. Výběrové řízení na prodej dluhu bude vyhlášeno v pátek - 15. 5. v 15 hodin. Potvrdil to včera Petr Buchal, šéf Podpůrného rolnického fondu.
Dluh Setuzy u státu dosahuje i s úroky čtyř miliard korun. Auditoři před časem odhadli jeho tržní hodnotu na necelou půl miliardu. Za 465 miliónů korun také dluh koupil Mládkův fond od České konsolidační agentury. Kolik však stát za dluh skutečně dostane, není jisté. Hlavním kritériem tendru je sice cena, ale dluh má takzvanou právní vadu. Soudy budou ještě rozhodovat o tom, zda a v jaké výši vlastně platí. To může cenu dluhu snížit.
Tendr včera posvětila ministru zemědělství Janu Mládkovi vláda. Ministr fond ze zákona ovládá, představuje jeho valnou hromadu. Bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas této skutečnosti využíval k tajným úmluvám s podnikateli, schválil i prodej státních akcií Setuzy kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi. Mládek tvrdí, že vše kolem Setuzy bude teď dozorovat vláda. "Nový kabinet po volbách také posoudí výsledky tendru," prohlásil. Bude totiž uzavřen až po volbách 21. června.
O pohledávku už projevili zájem podnikatelé, kteří chtějí Setuzu hlavně kvůli očekávanému boomu biopaliv. Od příštího roku mají být přimíchávána do veškeré nafty i benzínu.
Účast v tendru předběžně potvrdila především nejsilnější finanční skupina v zemi PPF. Ta má navíc uzavřenu opci na koupi více než devadesáti procent akcií Setuzy. Vlastní je firma Český olej, ovládaná Pitrem. Druhým vážným zájemcem je Agropol Jiřího Malúše. "Nejspíš se tendru zúčastníme," potvrdil Malúš.
Ve hře mohou být i další podnikatelé, kteří "kroužili" už dříve kolem Setuzy: slovenská skupina J&T, rakouská HMH, i podnikatelé ze Slovinska. Zatím své záměry nepotvrdili. Méně známé zahraniční firmy jsou podle informovaných zdrojů napojeny i na české podnikatele, například z okruhu samotné Setuzy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů