Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologicky šetrně se již hospodaří na většině Moravského krasu

Ekologicky šetrně se již hospodaří na většině Moravského krasu

Na třech čtvrtinách polností a luk v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras již zemědělci ekologicky šetrně hospodaří. Změny byly nastartovány před čtyřmi roky. Při nich zemědělci přešli na pěstování ekologicky šetrnějších plodin, obnovují se louky a do krasu se vrací pastevectví. Krajina tak získává svoji původní podobu a zkvalitňuje se její ochrana, řekl dnes ČTK ekolog Jozef Jančo ze sdružení Renesance krajiny.

Moravský kras slaví letos padesáté výročí od svého vyhlášení. Rozkládá se na 94 kilometrech čtverečních, přičemž třetinu tvoří pole a louky. Změna v systému hospodaření má za cíl nejen ochranu živočichů a vzácných rostlin v krasu, ale i jeho podzemí. V něm lze najít přes tisíc jeskyní. Čtyři z nich jsou veřejnosti přístupné a ročně do nich zavítá 350.000 turistů.

Zemědělci začali v roce 2002 za pomoci ekologů a dotací od státu a Evropské unie měnit skladbu pěstovaných plodin. Kukuřici, brambory a řepu, které způsobují erozi půdy, nahradily obiloviny a traviny. Podstatně se změnila práce ve využívání hnojiv. "Hnojí se úsporněji a ekologičtěji. Díky změnám v hospodaření se již do podzemí krasu nedostává tolik naplavenin v podobě bahna a látek z hnojiv, které mohou poškozovat krápníky," zdůraznil Jančo. Upozornil, že loni se společnost Zemspol za pomoci dotací vrátila k chovu ovcí. Zatím jich podnik vlastní kolem stovky. Postupně její pracovníci obnoví v krasu přes 50 hektarů luk. Ještě před rokem 1989 pastviny krasu spásalo přes 2500 ovcí.

Kromě Zemspolu se ekologicky šetrnějšímu hospodaření začal věnovat i další zemědělský podnik z Babic nad Svitavou a dva vlastníci polností z oblasti Ostrova u Macochy. Ochranáři jsou spokojeni s tím, že se podařil změnit systém hospodaření již na tak velké ploše, přesto svoji práci nepovažují za skončenou. "Nyní chceme zaměřit svoji pozornost na drobné zemědělce," uvedl Jančo.

Sdružení Regenerace krajiny vytvoří do června internetové stránky o takzvaném krasovém zemědělství, na nichž hospodáři naleznou různé rady. Organizace bude pořádat i setkání na toto téma. Jejím hlavním cílem je vytvořit v Moravském krasu model ekologicky šetrného zemědělství, podle něhož by pak bylo možné nastartovat změny v dalších krasových územích povodí Dunaje.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů