Sobota, 20. dubna 2024

Předměstí u dálnice se dočkají protihlukových stěn

Předměstí u dálnice se dočkají protihlukových stěn
Obyvatelé Bosonoh, Starého Lískovce a Troubska si brzy oddechnou. Podél naší nejvytíženější dálnice D1 vybuduje Ředitelství silnic a dálnic protihlukové stěny. Investice za stovky milionů korun bude zaplacena ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Je to mnohaletý dluh, který teprve nyní začneme obyvatelům, kteří bydlí v bezprostředním sousedství dálnice, splácet. Montované  stěny výrazně sníží hlukové zatížení v oblasti západně od Brna,“ uvedl ministr dopravy Milan Šimonovský.
Zároveň dodal, že jsou v plném proudu přípravné práce na rozšíření D1 mezi Kývalkou a Holubicemi na šest pruhů.

Protihlukové stěny budou ale vybudovány už na stávajícím tělese. „Budou jako stavebnice, takže jakmile začneme s rozšiřováním dálnice, stěny řemeslníci rozmontují a posunou o těch několik metrů dál,“ konstatoval ministr. Předpokládá, že stavba bude zahájena bezprostředně poté, jakmile skončí územní řízení a bude vydáno stavební povolení. Motoristé by se rozšíření dálnice mohli dočkat kolem roku 2010.

Aktuálně nyní ministerstvo řeší, jak získat další peníze, které ještě letos chybějí na největší dopravní stavbu v Brně – mimoúrovňovou křižovatku Hlinky v Pisárkách. „Zatím máme na letošek  k dispozici 790 milionů, chybí ještě 150 milionů korun. My je ale seženeme, aby konečný termín ukončení díla nebyl ohrožen,“ je přesvědčen Šimonovský. Mimoúrovňová křižovatka Hlinky, která je součástí modernizace a výstavby velkého městského okruhu, má být kompletně zprůjezdněna v polovině příštího roku.

Zdroj: http://vecernibrno.com/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů