Pátek, 26. dubna 2024

Prioritou je ochrana

Prioritou je ochrana
Problémům se sběrem elektroodpadu se věnovali Milena Geussová a Jiří Kučera v článku Bez monopolu těžko, s ním zle v Ekonomu č. 9.

Prioritou je ochrana

Váš obsáhlý článek na téma elektroodpadu se velmi dobře snažil uvést čtenáře do této problematiky a také poukázat na některé nejasnosti v celém zatím jen krátkou dobu fungujícím systému.

Moje dosavadní zkušenosti, i přes obvyklé počáteční problémy, jsou vesměs kladné. Největší předností je, že celý systém sběru a recyklace elektroodpadu byl jednotně v celé EU nastartován a že začíná fungovat i u nás. A to nebývá vždy pravidlem. Naše životní prostředí by už nemělo být zatěžováno tímto odpadem.

Společnost Asekol se snaží dělat maximum pro občany, kteří si nákupem nového výrobku ve skutečnosti zaplatí i likvidaci toho starého a neměli by proto mít potíže s odevzdáním toho starého do sběru tak, jak jste popisovali na začátku článku smutný příběh pražského chalupáře a jeho vysloužilých elektrospotřebičů. Spolupracujeme s ostatními autorizovanými kolektivními systémy pro sběr dalších druhů elektrospotřebičů a máme smluvně zajištěny sběrné dvory po celé republice, kde je možné k likvidaci odevzdat jakýkoliv výrobek.

Informujeme občany přímo v obcích o možnostech, jak a kam spotřebiče odevzdat, připravujeme další osvětové akce. K mimořádným akcím z poslední doby patří třeba výzva a nabídka všem, kteří byli postiženi povodní a voda jim zničila některé spotřebiče, že se o jejich řádnou likvidaci postaráme speciálně organizovanými svozy.

Naše výsledky sběru použitých elektrospotřebičů za poslední měsíce svědčí o tom, že systém začíná fungovat a že si na něj občané zvykají. Jen za první čtvrtletí roku 2006 jsme odebrali cca 450 tun starých elektrospotřebičů, což reprezentuje několik desítek tisíc kusů.

Asekol je společnost fungující v neziskovém sektoru a jako taková se nebrání další diskusi o zdokonalení a kontrole celého systému. Proto už dnes vždy zdůrazňujeme na rozdíl od některých jiných zájemců, kteří se snaží neúspěšně získat od Ministerstva životního prostředí potřebný zápis do kolektivního systému, transparentnost společnosti, která vznikla speciálně pro tuto činnost.

Ve vašem článku zdůrazňujete rozhodující význam výrobců elektrozařízení pro dobře fungující systém sběru. Plně s vámi souhlasím a také právě proto jsou vlastníky Asekolu mimo jiné tak renomované mezinárodní firmy, jako je například Panasonic, Thomson, JVC, jejichž zástupci jsou v dozorčí radě a především oni kontrolují, jak se nakládá s jejich financemi.

Pro někoho mohou být, jak je nejen z vašeho článku patrné, odpadky velkým byznysem, správně fungující kolektivní systém sběru elektroodpadu má však úplně jiné priority, totiž ochranu našeho životního prostředí.

Jan Vrba, Asekol
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů