Úterý, 23. dubna 2024

Nižší emise vyšší zisky

Nižší emise vyšší zisky
Vytěžit, namíchat, semlít, usušit, vypálit, rozmělnit, zabalit. Jednoduchý postup výroby cementu ale skrývá řadu rizik, která musejí cementářské firmy ošetřit.

Vynaleznou v blízké budoucnosti vědci něco, čím lze nahradit cement a beton? Nelze přece donekonečna vrtat do země a těžit vápenec, štěrk a kamenivo, které jsou základními surovinami k jejich výrobě...

Cementáři nad takovou otázkou poněkud překvapeně kroutí hlavou: Co chcete vymýšlet? Cement je tady od nepaměti, už staří Římané z něj vystavěli Colosseum, zásob jsou mraky... Ale pak přece jen přiznají, že jejich výzkumné laboratoře běží naplno a o ekologických aspektech se hovoří čím dál častěji. Nejde přitom jen o vhodné náhražky a přísady do cementových směsí, ale také o exhalace CO2 a NOx, protože cementárny patří k významným emitentům těchto látek do ovzduší.

Na pořadu dne jsou rovněž diskuse o úsporách energie, jejíž ceny rostou. Výroba cementu je značně energeticky náročná: podle statistik Asociace evropských cementáren je na výrobu jedné tuny cementu třeba mezi 60 a 130 kilogramy ropy, event. jejího ekvivalentu, a 110 kilowatthodin elektřiny. Podle informací, které zjistily Hospodářské noviny v Bruselu, trpí cenovým nárůstem i největší světoví výrobci, jako je Lafarge či Cemex. Po cementu je sice vysoká poptávka, nicméně zejména v Evropě je také velká konkurence a nelze tudíž beze zbytku promítat zvyšující se náklady do cen. Oficiálně ale například další z velkých firem, švýcarský Holcim, oznámil, že "dokáže absorbovat vyšší náklady na energie prostřednictvím úpravy cen a efektivního managamentu energií".

Ke slovu též stále více přichází recyklace již použitých stavebních materiálů, zejména při výrobě betonu; jejich zpracování je ale často značně náročné.

VELCÍ HRÁČI. Cementářskému světu vládnou čtyři velké firmy - již zmíněný francouzský Lafarge, mexický Cemex, německý HeidelbergCement a švýcarský Holcim. Každá z těchto společností expandovala nejen do sousedních zemí, ale i na jiné kontinenty, takže se stejní konkurenti potkávají jak v Americe, tak v Asii. Kromě těchto velkých hráčů existují stovky dalších menších firem, které se rovněž zabývají buď samotnou výrobou cementu, nebo i dalšími s tím souvisejícími činnostmi.

Všechny firmy ještě neohlásily konečné výsledky za loňský rok, ale vypadá to, že světovou jedničkou zůstane společnost Lafarge, která se zabývá nejen výrobou cementu, betonu a dalších materiálů, ale také vývojem nových produktů a řešení pro stavebnictví. Působí v 75 zemích světa. Má účast ve více než dvou tisících provozních jednotek a zaměstnává 77 tisíc lidí. V loňském roce zvýšila firma celosvětově čistý zisk o pět procent na 1,096 miliardy eur, a to především díky rostoucí poptávce na mnoha trzích. Vedení Lafarge počítá s příznivým vývojem i letos.

Předběžné výsledky oznámil už i koncern Holcim (dříve Holderbank Financie`re Glaris), který působí ve více než 70 zemích světa a zaměstnává přes 61 tisíc pracovníků. Dodává cement a kamenivo, beton a asfalt a nabízí i řadu služeb. Roční výroba cementu se pohybuje kolem 145 milionů tun. V loňském roce zvýšil Holcim celosvětově provozní zisk o 47,3 % na 3,316 miliardy švýcarských franků. Čistý zisk dosáhl sumy 1,540 miliardy franků. Firmě se dařilo ve všech segmentech a ve všech regionech rostla poptávka, oznámila v tiskové zprávě. Klíčovými tahouny vyššího výkonu byly firmy koncernu ve Španělsku, Francii, Velké Británii, Švýcarsku a dalších zemích.

V České republice existují čtyři velcí výrobci cementu: Českomoravský cement, Holcim (Česko), Lafarge Cement a Cement Hranice. Většina z nich prošla v posledních letech modernizací, značné investice směřovaly právě do ekologizace výroby a provozní spolehlivosti, teprve na druhém místě bylo rozšiřování výrobní kapacity.

INVESTICE DO UDRŽITELNOSTI. Na první pohled to vypadá velmi jednoduše: Vytěžit, namíchat, semlít, usušit, vypálit, znovu rozmělnit, zabalit a vyexpedovat. Téměř každý z kroků ale skrývá rizika.

Cementárny v první řadě musejí těžit úsporně. Těžbu minimalizují tím, že k vápencům přidávají alternativní suroviny (hlinité či železité kyzy apod.). Při mletí cementu se využívá vysokopecní struska nebo popílek. Část uhlí se nahrazuje alternativními palivy (staré pneumatiky, plasty a další).

V této souvislosti se cementáři v Česku museli v posledních měsících vyrovnat s přísnější legislativou. Koncem roku 2005 začala platit směrnice EK o spalování odpadu, která se týká i cementáren. Nejde přitom jen o přísnější limity na emise, ale také o řadu opatření souvisejících s nakládáním s nebezpečným odpadem.

Zástupci společnosti Holcim, kteří v roce 1992 koupili v ČR prachovickou cementárnu, říkají, že za dobu svého působení v Česku už utratili na akce a investice související s ochranou životního prostředí asi 350 mil. korun. Poslední počin realizovali letos, když vyměnili v Prachovicích elektrofiltry za účinnější a spolehlivější hadicové filtry. Důležité totiž je i to, aby činnost nijak neohrozil případný výpadek elektřiny. Samozřejmostí je automatický systém nepřetržitého měření emisí prachu, oxidu siřičitého, oxidů dusíku a organických látek. Tyto výsledky pak dostávají obce v okolí závodu.

Pokud jde o naturalizaci vytěžených oblastí, někde se "vrací čistá příroda", jinde vznikají areály pro sport - jako důsledek těžby vznikl například veslařský kanál Račice.

NA VĚDECKÉ BÁZI. Kromě vlastních laboratoří Holcim spolupracuje s výzkumnými a akademickými pracovišti při vývoji aplikací nových technologií a výrobků. Platformou pro takovou kooperaci je mimo jiné nadace Holcim Foundatin, do které jsou zapojeny renomované instituce z několik kontinentů. Nejvíce se angažují odborníci ze Švýcarského federálního institutu technologií v Curychu, dalším významným partnerem je Technologický institut v Massachusetts. Zapojeny jsou dále univerzity v Šanghaji, v Johannesburgu a Sao Paulu. Příští rok by mělo přibýt Mexiko.

Podle profesora Hanse-Rudolfa Schalchera z Institutu stavitelství a managementu ve stavebnictví na Švýcarském federálním institutu technologie zástupci univerzit radí nadaci při udělování cen v soutěži Holcim Awards (viz Ekonom č. 18/2006), ale cenné je pro ně i setkávání s kolegy z jiných institucí. "Budujeme globální síť zabývající se trvale udržitelným rozvojem," říká Schalcher.

V příštím roce slibuje společnost Holcim oslovit univerzity s nabídkou, že bude financovat výzkumné projekty, na nichž se budou podílet sami studenti.

AUTOR: LIBUŠE BAUTZOVÁ

Cement: Od Římanů navěky?

Za cement se vydává každoročně 111 miliard dolarů. Náklady na cement činí 34 procent celkových výdajů na suroviny, takže tento materiál je největší jednotlivou položkou v surovinovém rozpočtu - nikoliv proto, že by cement byl drahý, nýbrž proto, že jej spotřebováváme v tak velkém množství.

Cement je chemické pojivo vyráběné především z vápence, a tento materiál po smísení s pískem nebo štěrkem vytváří maltu nebo beton. Jak vyrobit cement, věděli již staří Řekové, a Římané jej použili ke stavbě Pantheonu a Colossea. Znalost výroby cementu pak byla ve středověku zapomenuta a objevena znovu až v roce 1756. Se vznikem standardizovaného cementu portlandského typu roku 1824 se tento materiál stal základem moderního stavebnictví a dnes je zdaleka nejpoužívanější stavebninou na světě. Betonu se používá dvakrát tolik než všech ostatních konstrukčních materiálů dohromady.

Přestože spotřebováváme více než 1,5 miliardy tun cementu ročně, suroviny k jeho výrobě jsou k dispozici v řadě oblastí světa v téměř neomezeném množství a zásoby pro jeho výrobu máme nyní na více než 1000 let současné úrovně spotřeby. Výroba cementu ale přispívá ke globálním emisím oxidu uhličitého asi třemi procenty.

Pramen: Business World, úryvek z knihy Bjorna Lomborga Skeptický ekolog - Jaký je skutečný stav světa.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů