Pátek, 19. dubna 2024

Projekt elektráren za miliardy padl

Projekt elektráren za miliardy padl
Už letos na podzim měly začít v Krušných horách na Chomutovsku růst jako houby po dešti desítky větrných elektráren. Stavba větrného parku, co do výkonu největšího v Evropě, který by přišel nejméně na šest miliard korun, se ale odkládá.
Důvod? Roztržka mezi českými a britskými společníky firmy Czech Venti, jež projekt připravuje.
Z plánu na vybudování 83 elektrárenských vrtulí o celkovém výkonu 182 megawatů do roku 2007, který už dostal zelenou od ministerstva životního prostředí, v této chvíli zbývá torzo: Český společník Czech Venti, společnost Proventi z Chomutova, si v pražské firmě Wikov Industry objednala jednu jedinou elektrárnu.

Hádka o dodavatele
Další osud projektu je nejasný. A to i přesto, že o odkoupení budoucího větrného parku má zájem hned několik kupců - včetně domácí společnosti ČEZ, jež chce do pořizování zdrojů na výrobu "zelené" elektřiny investovat v příštích patnácti letech 20 miliard korun.
Investorská firma Czech Venti je v agónii. Její společníci se přou o kompetence, přestali spolu komunikovat a vzájemně na sebe podávají žaloby u soudu. Podle šéfa chomutovské Proventi Antonína Raise jsou za sporem rozdílné názory na výběr dodavatele tak velké zakázky.
"My jsme chtěli, aby větrný park stavěli Češi, aby do toho byl zapojen český průmysl. Naši britští společníci ale chtěli spolupracovat se zahraničními dodavateli a prosazovali prodej projektu španělské společnosti Ibedrola," tvrdí Rais. Stanovisko britské Czech Venti se nepodařilo získat.

Z offsetů nezbylo nic
Pomoc s financováním obrovského větrného parku měla být původně součástí offsetů, které nabízela britská firma BAE, když usilovala o dodávku stíhaček Grippen české armádě.
"Zástupci BAE takový záměr předběžně prezentovali, na konečný seznam offsetů se ale tento projekt nakonec nedostal," říká Kateřina Koubová z ministerstva průmyslu a obchodu.
Rais má pocit, že se Britové zachovali neseriózně: "BAE z plánu na poslední chvíli odstoupila a místo toho nám poslali Virtual Utility. Malý soukromý podnik dvou lidí s minimálním základním kapitálem," tvrdí Antonín Rais.
Ten přesto od počátku počítal s tím, že Virtual Utility pro projekt chomutovského větrného parku zajistí financování, na českých společnících byla technická a administrativní příprava. Loni v listopadu ale došlo k hádce o budoucího dodavatele desítek větrníků.
Britové odvolali Raise z představenstva Czech Venti, ten se s nimi kvůli tomu soudí, a za firmu pak podle jeho slov podepsali dodavatelský kontrakt s dánskou firmou Vestas, největším světovým výrobcem větrných technologií.
Stavět ale přesto nemohou: držitelem licence na výrobu větrné elektřiny, kterou uděluje ministerstvo průmyslu a obchodu a bez níž se nedá stavba spustit, je česká firma Proventi.
Britové se snaží v projektu pokračovat sami a požádali už ministerstvo průmyslu, aby licence přešla na Czech Venti, kterou dnes mají pod kontrolou.

Stížnost u ministra
Zda jim úřad vyhoví, není jisté: "Na ministerstvu je nyní celá záležitost prošetřována," říká mluvčí ministerstva Koubová.
"S Brity už nepočítáme, pokračujeme v přípravě projektu sami, hledáme dalšího zájemce o financování," řekl Antonín Rais.
Dokončení areálu by si přáli i čeští výrobci větrných elektráren. "Ten projekt je ekonomicky zcela reálný, věřím, že Proventi ho dotáhne do konce," tvrdí Antonín Růžička, šéf tuzemského výrobce Wikov Industry.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů