Čtvrtek, 25. dubna 2024

Únik informací způsobil v pátek pokles cen emisních povolenek

Únik informací způsobil v pátek pokles cen emisních povolenek

Na portálu Evropské unie byla v pátek na krátkou dobu zveřejněna zpráva o tom, že Německo v roce 2005 nevyčerpalo množství přidělených emisních povolenek. Strmý pokles cen povolenek bude zřejmě pokračovat poté, co EU dnes zveřejnila oficiální údaje.

Souvislosti:

Podle oficiálních dat členské státy dostaly na loňský rok o 2,5% více emisních povolenek, než bylo zapotřebí. Tato zpráva se nutně odrazí v cenách povolenek. Po dubnovém maximu, kdy se jejich cena vyšplhala až na 31 euro za tunu emisí, následoval před čtrnácti dny strmý pokles, kdy předčasně zveřejněné informace z několika členských zemí včetně České republiky naznačily, že množství emisních povolenek, které členské země obdržely, byly vyšší než bylo zapotřebí. Cena se od té doby propadla o více než 70% až na cenu 8,6 eur za tunu emisí oxidu uhličitého. K pádu přispěla i páteční zpráva zveřejněná na internetových stránkách Evropské komise, která říkala, že Německo, největší evropská ekonomika, své povolenky nevyčerpá.

Témata:

Komise, která data od jednotlivých členských států shromažďuje, zprávu omylem zveřejnila předčasně. Vzápětí ji stáhla a odmítala až do dnešního rána poskytnout informaci o tom, zda byla zpráva pravdivá, či nikoliv. Dnešní ráno však potvrdilo, že nejen Německo, ale ani další členské státy množství přidělených povolenek v roce 2005 nevyčerpaly. Nad limity se z velkých evropských ekonomik dostaly Velká Británie, Španělsko a Itálie. V souhrnu však bylo ve všech členských státech povolenek více. K tomu aby trh s emisními povolenkami fungoval, je ale zapotřebí, aby jich byl nedostatek.

Trh s povolenkami tvoří důležitý nástroj politiky EU v boji s klimatickými změnami. Jeho cílem je omezit znečišťování ovzduší oxidem uhličitým, který do atmosféry vypouštějí velké firmy v energeticky náročných odvětvích. Jde zvláště o elektrárny, železárny, apod. Na počátku bylo každé zemi přiděleno určité množství emisních povolenek s ohledem na odhady o úrovni exhalací, které jednotlivé členské státy poskytly Komisi. Průmyslové podniky pak mají stanoven určitý limit do jehož výše je objem exhalací bezplatný. Pokud tento limit překročí, mohou využít emisní povolenky, které jim umožní vypustit do ovzduší o jednu tunu oxidu uhličitého více na jednu povolenku. Nevyčerpají-li firmy povolenky, které jim byly přiděleny, mohou je prodat firmám, které znečišťují více. Myšlenkou schématu je vytvořit ekonomické stimuly pro firmy snižovat exhalace, neboť každé znečištění nad limit je nyní bude něco stát. Dnešní informace z Komise však poukazují na to, že k tomu aby trh mohl fungovat bude množství povolenek je nejprve třeba snížit, .

Další vývoj:

Cena emisních povolenek bude v tomto týdnu zřejmě dále klesat. Analytici očekávají, že se její propad zastaví na 5 eurech.

Odborníci však předpokládají, že se nepříznivý vývoj obrátí. Financial Times citují názor, že v druhé fázi bude obchod s emisními povolenkami úspěšnější. Předpokladem k úspěchu však bude tvrdý postoj Komise, který bude znamenat omezení počtu povolenek přidělených jednotlivým státům.

http://www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů