Čtvrtek, 25. dubna 2024

Oheň zatím letos přírodu šetří

Oheň zatím letos přírodu šetří

Hradec Králové - Suché počasí, jarní úklid a nedbalost při vypalování trávy. To je kombinace, která často vede k rozsáhlým požárům přírodních porostů. Letos ale hasiči na Hradecku zaznamenali méně podobných událostí než v loňském roce.

"Vloni touhle dobou měly jednotky za sebou už sedmačtyřicet požárů v přírodních lokalitách, letos zatím hasiči zasahovali u třiceti ohňů," uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Martina Žahourková.

Nejčastějším důvodem výjezdů záchranářů zůstaly hořící neobdělávaná pole a louky. Dalším místem, kde se plameny objevují téměř s pravidelností, jsou meze a železniční náspy.

"Požáry podél železniční trati skutečně nejsou výjimkou. Za mimořádně suchého počasí však postačí k zapálení vyschlého porostu i výfuk osobního automobilu, který trávou projížděl," řekla Martina Žahourková.

Lidé by podle hasičů měli v přírodě a nejen v létě dodržovat protipožární pravidla. Samozřejmostí je zákaz kouření a rozdělávání či udržování ohňů ve vzdálenosti 50 metrů od lesního porostu.

"Platí také zákaz táboření mimo vyhrazená místa. Spolehlivým iniciátorem požáru je nedopalek cigarety, proto je zakázáno odhazování i jen doutnajících předmětů," varuje mluvčí.

Za porušení předpisů hrozí lidem vysoké sankce. Například za plošné vypalování trávy, které je celoročně zakázané, mohou hasiči uložit pokutu do 25 tisíc korun, podnikatelům až do půl milionu.

"Mnoho lidí stále netuší, že při spalování hořlavých látek na volném prostranství musí oheň dopředu oznámit na operační středisko sboru, včetně protipožárních opatření," dodala Žahourková.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů