Pátek, 19. dubna 2024

Jan Rajter prodá pozemky pro Nemak

Jan Rajter prodá pozemky pro Nemak
Zřejmě nejznámější farmář v republice, Jan Rajter z Moravěsi u Mostu, vzdal pětiletý souboj se stavbou hliníkárny mexické společnosti Nemak, která se rozpíná na jeho pozemky.
Poté co premiér Jiří Paroubek oznámil, že vláda spor zemědělce s hliníkárnou vyřeší a na výkup více než 93 hektarů pozemků vyčlení 234 miliónů korun, rozhodli se Rajterovi nabízenou částku přijmout.
"Na dohodu přistoupíme. Nakonec bychom tady stejně uvízli jako v pasti," říká rezignovaně Jan Rajter mladší.

Den, kdy zasahuje vláda
Rajterovi a spolu s nimi i sdružení Ekologický právní servis, které je podporovalo, berou nový vývoj událostí jako prohru. "Cílem těch sporů totiž nebylo získat peníze za pozemky, ale základní cíl je zastavit rozrůstání Nemaku, které je v rozporu s českými zákony," říká Pavel Franc z právního servisu.
Nejvyšší správní soud už loni vydal několik verdiktů, ze kterých je jasné, že továrna byla postavena nezákonně.
"I přes tento rozsudek státu vydala státní správa stavební povolení," dodává Pavel Franc. A proto následovaly další žaloby.
Mostecký magistrát tedy změnil strategii a Rajterovi navrhl, že jeho pozemky vykoupí, když stáhne žaloby, jež blokují příchod dalších investorů do zóny. Peníze však nesehnal. Teprve poté, co o mosteckou průmyslovou zónu projevili zájem další investoři, rozhodla vláda peníze na výkup pozemků vydat. Měly by jít z výnosů z privatizace, které jsou určeny pro rozvoj území průmyslových zón.
"To se však stane až poté, co rozhodne město Most, že uvolní svou část peněz za pozemky," doplnil vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht.
Most, jakožto vlastník průmyslové zóny, musí zaplatit dalších 26 miliónů korun. O jejich vydání by se mělo rozhodovat na mimořádném jednání městského zastupitelstva.
"Věřím, že rozhodnutí vlády budou následovat i naši zastupitelé. Pozemky pak prodáme investorům a hlavně se zbavíme hrozby žalob, která je od příchodu na Mostecko odrazovala," řekla ČTK náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková.

Kdo je vlastně vítěz?
Pavel Franc uvedl, že Ekologický právní servis zatím podané žaloby nestáhne. "Ani nyní není totiž jasné, že smlouvy budou skutečně podepsány," reaguje na slova náměstkyně Jeníčkové. Dodává, že stát rozhodl vyplatit nyní peníze také proto, že se šance zastavit stavbu hliníkárny zvýšila. "A pak by hrozilo, že Nemak bude žalovat stát o náhradu škody," říká Franc.
Jan Rajter mladší přirovnává spor s Nemakem k boji s větrnými mlýny. "Vyhráli jsme několik soudních sporů a vidíme, že se nic nestalo a neděje. Co nám bude platné, že za pět let vyhrajeme další soudy, když farmu mezitím obklíčí továrna, která plánuje rozšířit výrobu na desetinásobek," říká.
"Každopádně, peníze za prodané pozemky, vložíme zase do půdy. Jsme zemědělci," vzkazuje.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů