Středa, 24. dubna 2024

EPS: Továrny v Opatovicích výrazně zhorší životní prostředí

EPS: Továrny v Opatovicích výrazně zhorší životní prostředí

Pardubice -- Sdružení Ekologický právní servis (EPS) tvrdí, že obyvatelům Opatovic nad Labem na Pardubicku a okolí hrozí kvůli výstavbě tří závodů výrazné zhoršení životního prostředí. V areálu tamní tepelné elektrárny se chystají stavby obří papírny, spalovny komunálního odpadu a výrobny biolihu. Již dnes nadlimitní hluk se ještě zvýší, řekl dnes ČTK Michal Bernard ze sdružení. Krajský úřad to však odmítá.

"Přidá se k tomu výrazný nárůst silniční kamionové dopravy, který zkomplikuje dopravní situaci v oblasti a zvýší hlukovou zátěž. Dalšími negativními důsledky budou zápach a emise škodlivin do ovzduší," tvrdí Bernard. Projekty průmyslových závodů podle prvního náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka uspěly při posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), i když s řadou podmínek, zejména při dopravě. Kraj je však hodlá kontrolovat.

"Podmínkou je rozestavění čtyřpruhu mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, dokončení napojení na rychlostní komunikaci R35 a dálnici D11 a aby se silnice I/37 řešila až v prostoru kolem Chrudimi a za Slatiňany," uvedl Línek.

Na spadnutí je budování papírny finské společnosti Myllykoski za zhruba 13 miliard korun, které podle Bernarda zřejmě již bez příslušných povolení začalo. "Zjistili jsme, že terénní úpravy na přípravu průmyslové zóny zahrnují i výkopové práce, které se shodují s výkopy pro základy budovy papírny. Na tento nezákonný postup jsme upozornili příslušné úřady," dodal Bernard. Představitelé papírny to však popírají. "Není to pravda, žádné stavební práce neprobíhají," reagoval Ľuboš Lopatka, zástupce ředitele společnosti Labe Papír, která je domácím aliančním partnerem Myllykoski. Stavba podle Lopatky začne po získání stavebního povolení v létě 2006 a první papír opustí továrnu na podzim příštího roku.

Papírna má podle EPS produkovat 400 000 tun magazínového papíru ročně a spotřebovat 600 000 krychlových metrů dřeva z Krkonoš, Orlických hor a Vysočiny, přičemž s výrobou recyklovaného papíru se údajně nepočítá. Český stát, jako ve všech případech velkých zahraničních investic, prý firmě nadbíhá. Za vytvoření jednoho pracovního místa jí podle časopisu Týden nabídl deset milionů korun, což je na hlavu v tuzemsku zatím nejvíce. Finský investor chce zaměstnat 250 lidí. Dá se však očekávat, že v důsledku její expanze přijde o místo minimálně stejný počet pracovníků ve stávajících papírenských provozech, soudí Bernard.

Petr Bayer
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů